Pyhän Franciscuksen päivät Raumalla 5.-6.10.2019

Rauman seurakunta järjestää yhteistyössä katolisten fransiskaanimaallikoiden ja -ystävien kanssa pyhän Franciscuksen päivät Raumalla.

Ekumeenisissa yhteyksissä katolisten ja luterilaisten välillä nousi esiin ajatus viettää Pyhän Franciscuksen juhlaa Raumalla. Yksi merkittävä syy tähän on se, että  fransiskaanien perintö vaikuttaa edelleen Raumalla. Fransiskaaniluostarin kirkko on säilynyt läpi vuosisatojen lähes sellaisenaan. Reformaation jälkeenkin Franciscuksen, eli raumalaisittain Franssin, perintö on elänyt ja elää seudun hengellisyydessä.

Esimerkkejä fransiskaanisesta perinnöstä on historian varrelta paljon. Viimeajoista voimme mainita mm. 70- luvulla Pyhän Ristin kirkon eteen pystytetty  Franciscuksen patsas, jonka juurelle Franciscus-kilta laskee kukat pyhän Franciscuksen päivänä 4.10.

1980-luvulla Fransiskaanimunkit vierailivat Raumalla ja lahjoittivat San Damianon ristin Pyhän Ristin kirkkoon. He vierailivat myöhemminkin Raumalla ja innostivat monia raumalaisia tutustumaan syvemmin fransiskaaniseen elämäntapaan ja pyhän Franciscuksen perintöön. Tämän seurausta on mm. kirkon edessä oleva Pax et Bonum -tervehdys.

Vuonna 2017 Raumalla saarnasi ensimmäisen kertaa reformaation jälkeen fransiskaanimunkki. Seuraavana vuonna Raumalla juhlittiin Suomen fransiskaanimaallikoiden (OFS) -yhteisön 70-vuotisjuhlaa.

Vieraana Raumalla fransiskaanimunkki isä Emanuele Rimoli

Pyhän Franciscuksen päiviin kuuluu tänä vuonna erityisesti juhlaluento, ekumeeninen ja musiikillinen iltarukous, eli vesper. Mukana on ekumeenisia vieraita Suomesta ja Italiasta.

Lauantaina 5.10. dosentti Pauli Annala pitää luennon aiheesta ”Varhaisten fransiskaanien elämänmuoto”. Annala on tunnettu teologian tohtori ja Helsingin opettanut yliopistossa yli 35 vuotta. Luennon yhteydessä on paneelikeskustelu aiheesta.

Sunnuntaina 6.10. Pyhän Ristin kirkossa vietetään luterilainen messu, jossa saarnaa fransiskaanimunkki Emanuele Rimoli OFM Conv. Messun jälkeen on kirkkokahvit. Puolelta päivin klo 12.30 isä Rimoli toimittaa katolisen messun, jonka jälkeen on tarjolla keittolounas (10€) sekä yhteinen juhla.

Isä Emanuele Rimoli OFM Conv. luennoi Roomassa ja Assisissa fransiskaanien yliopistoissa kristillisestä ihmiskäsityksestä ja eskatologiasta. Hän on teologian tohtori ja vastaa nuorien fransiskaanimunkkien koulutuksesta Roomassa. Hän on kirjoittanut useisiin teologisiin aikakausikirjoihin. Hän on ensimmäistä kertaa Suomessa. Voit seurata isä Emanuele Rimolia Twitterissä @fratemanu.

Pauli Annala jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan yliopistonlehtorin tehtävistä. Hän on tehnyt yliopistossa merkittävän uran suomalaisten teologien kouluttajana ja kasvattajana. Nyt hän vastaa yhdessä puolisonsa Eeva Vitikka-Annalan kanssa fransiskaanihenkisestä San Damianon osuuskunnasta Porlammilla. Tutkijana ja kirjoittajana Pauli Annala on viime vuosikymmeninä keskittynyt keskiajan teologiaan, erityisesti fransiskaanisen tradition kysymyksiin. Hän pitää ehtoollisjumalanpalveluksen teologiaa ja mystiikkaa tärkeänä kristilliselle elämälle.

Rauman Pyhän Franciscuksen päivien ohjelma