Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on kasteopetusta, jossa tutustutaan siihen uskoon, johon seurakunnan jäsen on kasteessa liitetty. Rippikouluun kuuluu tavallisesti kaksi osaa: kotiseurakuntajakso, jonka aikana rippikoululainen osallistuu oman seurakunnan toimintaan, sekä opetus- tai leirijakso.

Milloin rippikoulu käydään?

Useimmat käyvät rippikoulun sinä vuonna, kun täyttävät 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain noin 84%. Vuonna 2021 Rauman seurakunnan rippikouluihin osallistui 95 % rippikouluikäisten ikäluokasta.

Rippikoulun voi käydä myöhemminkin, esim. varusmiesaikana tai aikuisrippikouluna.

Mikä on konfirmaatio?

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Konfirmaatiomessussa tunnustetaan se usko, johon on kasteessa liitetty.

Rippikoulun voi käydä vaikka ei kuuluisi kirkkoon tai ei ole kastettu. Konfirmaation edellytyksenä on, että konfirmoitava on kastettu seurakunnan jäsen. Kirkkoon kuulumaton rippikoululainen voidaan rippikoulun yhteydessä kastaa, mikäli hän tahtoo myös osallistua konfirmaatioon. Jos rippikoululainen on aiemmin kastettu, mutta ei enää kuulu kirkkoon, voi hän liittyä kirkkoon ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

Mitä oikeuksia konfirmaatio tuo?

Konfirmaatio antaa oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, äänestää 16-vuotiaana seurakuntavaaleissa ja asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio on myös kirkollisen vihkimisen edellytys.

Ilmoittautuminen rippikouluihin vuodelle 2023

Vuonna 2008 syntyneiden ja muiden vuonna 2023 riparille haluavien ilmoittautuminen päättyi 19.8., mutta on avattu uudestaan jälki-ilmoittautumisia varten. Ilmoittautuminen ilmoittautumislomakkeen kautta päättyy 31.8. Sen jälkeen voit tiedustella mahdollisia vapaita rippikoulupaikkoja rippikoulutyöstä vastaavalta papilta, Lotta Hatakalta (p. 044 7691291 tai lotta.hatakka@evl.fi).

Tarkempi info rippikouluista ja ilmoittautumisesta löytyy sähköisenä oppaana. Se on lähetetty kirjepostina vuonna 2008 syntyneille seurakuntamme jäsenille heinäkuun alkupuolella, mutta tietoomme on tullut, ettei posti ole tullut kaikille perille.

Muista ilmoittautua ilmoittautumislomakkeella myös, vaikka olisit menossa jonkun muun tahon järjestämään rippikouluun, tai jos haluat haluat tilata vuoden 2024 rippikouluoppaan, koska et vielä tänä vuonna ole tulossa rippikouluun.

Ilmoittautuminen tapahtuu tästä vuodesta lähtien vahvalla tunnistautumisella. Huom!: Ensin huoltaja ilmoittaa omalta osaltaan nuoren rippikouluun. Tämän yhteydessä huoltaja saa rippikouluun tulevaa nuorta varten asiointitunnukset. Vasta sitten nuori täydentää tietojaan. Tunnukset on syytä pitää hyvin tallessa koko rippikouluvuoden ajan, koska niillä voi tarvittaessa muokata tietojaan.

Ilmoittaudu tästä vuoden 2023 rippikouluun.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Rippikouluesite 2023Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja Lotta Hatakalta, lotta.hatakka@evl.fi tai 044 769 1291. Lottaan voit olla yhteydessä kaikissa rippikouluun liittyvissä kysymyksissä.

Valkoinen alban helma, jonka alta pilkottavat punaiset tennarit.

Erityisalueena kasvatus