Vuorovaikutuksen avaimia -luento avasi "parisuhteen syyshuoltoviikot"

9.10.2018 13.40

Kädet tekevät sydämen muodon

Liki kolmekymmentä miestä ja naista tuli ke 3.10. parisuhdeluennolle etsimään tietoa ja saamaan valmiuksia parisuhteen vuorovaikutukseen.

Liikkeellä oli nuoria ja vanhempia, itsekseen paikalle tulleita, kaveriporukoita ja pariskuntia. Syyshuollon ensimmäisen luennon ytimessä olivat puhuminen ja kuunteleminen. Taitavasti käytettyinä ne avaavat oven hyvään vuorovaikutukseen. Hyvä vuorovaikutus taas avaa ovia moneen arvokkaaseen asiaan parisuhteessa; hyvään ilmapiiriin, rentoon oloon, kokemukseen omana itsenään olemisesta toisen kanssa sekä vapautuneeseen ja turvalliseen seksuaaliseen läheisyyteen.

Kuuntelemiseen tarvitaan korvia ja sydäntä. Kuuntelun avain on kiinnostus. Kiinnostus tarkoittaa avointa asennetta kuulla ja ottaa vastaan puolison ajatuksia ja kokemuksia. Kuulijan haasteena on säädellä omaa päätä; tehdä siellä tilaa toisen asioille ja pitää huomaavaisesti oma suu kiinni.

Puhumisen avain on halu kertoa. Puhumalla itsestä, omasta kokemuksesta, ajatuksista, tunteista, tahdosta ja aikeista annetaan puolisolle, paitsi tärkeää informaatiota myös kokemus siitä, että olet minulle tärkeä, tahdon jakaa elämäni kanssasi. Suun avaaminen omista arkisista kuulumisista luo siltaa jakaa syvempiä, läheisyyttä rakentavia suhdetason asioita. Puhujan haasteisiin kuuluu pidättäytyminen yrityksestä hallita toista, moittimalla tai arvostelemalla ja toisaalta avata suu, alkaa puhua, vaikka puhuminen tuntuisi vaivalloiselta tai mykkäkoulu kutsuisi pahanmielen ilmaisukeinona.

Ihan pienestä voi aloittaa hyvän vuorovaikutuksen rakentamisen: puhutaan siitä mikä on hyvää, mikä toimii ja ilahduttaa.  Syyshuollot jatkuvat ti 9.10. klo 18 Kuapplan talossa teemalla Oivalluksia tunnetaidoista. Tervetuloa! 

Luentojen sisältöön ja luentomateriaaliin voit tutustua täällä.

« Uutislistaukseen