Merimaisema Meriristissä Merimaisema Meriristissä

Seurakunnassa harkitaan Petäjäksen Kesäkodin toiminnan siirtämistä seurakunnan muihin leiri- ja toimintakeskuksiin, erityisesti Meriristiin

1.9.2021 11.54

Kesäkoti ja Lomakoti Petäjäksessä ovat olleet palveluvuosiensa aikana ahkerassa käytössä sekä leiritoiminnassa että perhetoiminnassa. Perheille järjestetyissä kesäpäivissä on ollut runsaasti kävijöitä tänäkin kesänä.

Petäjäksessä Kesäkodin ja Lomakodin tilat ovat kuitenkin huonossa kunnossa ja vaativat suuria saneerauksia. Seurakunnassa harkitaankin voisiko Petäjäksessä kaupungin vuokratontilla sijaitsevien Kesäkodin ja Lomakodin toimintaa siirtää seurakunnan muihin toiminta- ja leirikeskuksiin, erityisesti Meriristiin. Kesätoimintoja voitaisiin järjestää myös Lapin Narvin kesäkodilla sekä Kukolan leirikeskuksessa.

Meriristin remontin suunnittelu on parhaillaan meneillään: keskuksesta kehitetään tämän päivän vaatimuksia palveleva merellinen toimintakeskus raumalaisille. Leiri- ja toimintakeskus sijaitsee keskeisellä paikalla Merirauman alueella meren rannassa, ja siellä on vuosien mittaan järjestetty leirejä, perhetoimintaa, luentoja ja muita tapahtumia. Meriristissä on myös diakonian vastaanottopiste.

Meriristin saneeraussuunnittelu alkoi vuoden 2021 alussa ja saneeraus etenee lähivuosien aikana. Meriristin saneeraus tulee olemaan suuri investointi ja saneerausta suunniteltaessa myös kesätoiminnan monipuolisuus otetaan huomioon. Meriristissä on jo olemassa hyvät saunatilat ja avoin talviuintivuoro kahdesti viikossa.

Merirististä Kesäkodin ja Lomakodin tilojen korvaaja mahdollisesti jo ensi kesänä

Suunnitelmien mukaan Meriristi voisi olla perhetoiminnan käytössä jo tulevana kesänä. Myös seurakunnan yleiset kesäsaunavuorot siirtyisivät Meriristin maisemiin. Meriristin saunalla on perinteisesti pidetty yleisiä avantouintivuoroja kahdesti viikossa ja vuorot tulevat jatkumaan.

Jos Kesäkodin kesätoimintaa siirtyy Meriristiin, Meriristissä ei seuraavana kesänä tulla järjestämään rippileirejä samassa mittakaavassa kuin edellisinä vuosina, Tässä tapauksessa rippileirit järjestetään pääasiassa Narvijärven kesäkodilla ja Karvatissa.

Seurakunnalla on meneillään mittavien saneerausten vuodet

Rauman seurakunnan Meriristin saneeraussuunnittelu on osa seurakunnan kiinteistöjen ja toiminnan kehittämistä. Seurakunnan historian suurin saneeraus, seurakunnan virastotalon remontti, alkoi syksyllä 2020 ja jatkuu vielä noin puolentoista vuoden ajan.

-Kaikki seurakunnan kiinteistöt on hankittu tai rakennettu aikanaan selkeään tarpeeseen. Siten ne ovat myös palvelleet loistavasti seurakuntalaisia vuosien aikana. Ajan kuluessa myös seurakuntalaisten tarpeet muuttuvat erilaisiksi. Silloin seurakunnan on kohdennettava rajallisia resursseja sen mukaisesti. Joskus se tarkoittaa myös vaikeita päätöksiä.

On luovuttava jostain, jotta saadaan parempaa tilalle. Kun tehdään valinta, että lähdetään remontoimaan jotain kiinteistöä, silloin siitä tehdään tietysti paras mahdollinen tila tämän päivän tarpeisiin. Silloin on myös luonnollista, että me haluamme myös keskittää toimintaamme ja kehittää toimintaamme niissä. Haluamme tarjota seurakuntalaisillemme parasta, kertoo kirkkoherra Valtteri Virta.

Raumalaiset ovatkin jos osallistuneet ahkerasti Meriristin kehittämiseen kertomalla toiveitaan alkuvuonna 2021 järjestetyssä kyselyssä, johon tuli yli 100 vastausta. Kehittämistyötä jatketaan myös seurakunnassa eri työalojen ja käyttäjäryhmien tarpeita pohtimalla.

Seuraavaksi on mahdollista osallistua keskustelutilaisuuteen. Seurakunta järjestää keskustelutilaisuuden Meriristin ja seurakunnan kesätoimintapaikkojen kehittämisestä 14.9. klo 15 Meriristissä. Keskustelutilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.