Avioliittoon vihkiminen

Vihkimisen voi sopia puhelimitse (puh. 02 8377 5300). Kirkkoherranvirasto on avoinna asiakkaille tiistaisin klo 9-15, muulloin palvelemme puhelimitse ja sähköpostitse.

Avioliiton esteiden tutkinta on syytä tehdä näissä poikkeusoloissa netissä osoitteessa www.esteidentutkinta.fi. Otamme yhteyttä annettuun puhelinnumeroon, kun esteidentutkinta tulee meille netin kautta.

Vihkimisessä voi olla läsnä enintään 50 henkilöä (vihkipaikan rajoitukset huomioiden). Asiassa kannattaa seurata valtioneuvoston ohjeistuksia.

Vihkitoimitukseen valmistautuminen

Vihkiminen on hengellinen tapahtuma ja jumalanpalvelus, jossa rukoillaan vihkiparin puolesta ja siunataan heidän liittonsa.

Vihkiaika ja -paikka varataan kirkkoherranvirastosta. Vihkivän papin yhteystiedot saa aikaisintaan pari kuukautta ennen vihkimistä. Vihkipari ottaa yhteyttä pappiin, jonka kanssa keskustellaan avioliiton perusteista, vihkitoimituksesta ja vihkipuheen sisällöstä. Vihkiparin tulee ilmoittaa virastoon tai papille kaksi häämarssia kanttorille tiedoksi. Vihkipari voi myös itse ottaa yhteyttä kanttoriin.

Vihkiminen on maksuton kirkollinen toimitus. Rauman seurakunta ei peri maksua myöskään muiden seurakuntien jäseniltä.

Tietoa avioliittolaista (Oikeusministeriö)

Rauman seurakunnan kirkkoherranvirasto
Kirkkokatu 2, 26100 Rauma, puh. 02 8377 5300

Avioliiton esteiden tutkinta

Kirkkoherranvirasto on toistaiseksi kiinni eli avioliiton esteiden tutkinta ei tällä hetkellä onnistu kirkkoherranvirastossa. Esteiden tutkinnan voi tehdä netissä osoitteessa www.esteidentutkinta.fi.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Jos esteitä ei tutkita, avioliittoon vihkiminen ei ole mahdollista. Kirkkohäitä suunnittelevien tulee siis hoitaa esteidentutkinta ev.lut.kirkon asiointipalvelun kautta tai pyytää esteidentutkintaa kirkkoherranvirastosta.

Avioliittoon aikovien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Esteiden tutkinnan voi suorittaa se evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta, johon toinen vihittävistä kuuluu. Myös maistraatti voi suorittaa tutkinnan, mutta tällöin siihen ei sisälly kirkolliseen vihkimiseen tarvittavia rippikoulutietoja.

Esteiden tutkinta on suoritettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja. Tutkinta on voimassa neljä kuukautta.

Esteiden tutkinta myös netistä

Esteiden tutkinta onnistuu ilman ajanvarausta kirkkoherranvirastossa. Kihlapari voi tulla yhdessä kirkkoherranvirastoon, jolloin molemmilla on oltava mukanaan henkilöllisyystodistus.

Avioliiton esteet voi tutkia myös netissä pankkitunnuksilla. Tällöin kirkkoherranvirastosta otetaan vielä yhteyttä pariin ja tiedustellaan mm. vihkipaikkaa ja -aikaa, kuulutusten lukemisesta ja nimien julkaisemisesta seurakuntatiedoissa.

Jos kihlapari toivoo kirkollista vihkimistä, on huomioitava, että avioliiton esteiden tutkinta kannattaa tällöin tehdä ev.lut.kirkon tarjoaman palvelun kautta, sillä silloin kotiseurakunnassaan vihittävien esteettömyystodistus siirtyy kirkkoherranvirastoon palvelun kautta. Muualla verkossa (mm. maistraatti) tehty avioliiton esteiden tutkinta ei siirry kirkkoherranvirastoon automaattisesti.

Suosituimpia häämarsseja

Kuuntele kaikki häämarssit tästä soittolistasta:

Muuta häämusiikkia

Kuuntele muut häämusiikit tästä soittolistasta:

Hääkimppu ja sormukset

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen