Avioliittoon vihkiminen

Vihkimisen voi sopia puhelimitse (puh. 044 769 1216). Aukioloajat ovat tämän sivun alalaidassa.

Avioliiton esteiden tutkinta on syytä tehdä näissä poikkeusoloissa netissä osoitteessa www.esteidentutkinta.fi. Otamme yhteyttä annettuun puhelinnumeroon, kun esteidentutkinta tulee meille netin kautta.

Vihkitoimitukseen valmistautuminen

Vihkiminen on hengellinen tapahtuma ja jumalanpalvelus, jossa rukoillaan vihkiparin puolesta ja siunataan heidän liittonsa.

Vihkiaika ja -paikka varataan kirkkoherranvirastosta. Vihkivän papin yhteystiedot saa aikaisintaan pari kuukautta ennen vihkimistä. Pappi ottaa yhteyttä vihkipariin ja keskustelee avioliiton perusteista, vihkitoimituksesta ja vihkipuheen sisällöstä. Vihkiparin tulee ilmoittaa papille kaksi häämarssia kanttorille tiedoksi. Vihkipari voi myös itse ottaa yhteyttä kanttoriin.

Vihkiminen on maksuton kirkollinen toimitus. Rauman seurakunta ei peri maksua myöskään muiden seurakuntien jäseniltä.

Tietoa avioliittolaista Linkki avautuu uudessa välilehdessä(Oikeusministeriö)

Tutustu Häämusiikki-sivuun, jossa kerrotaan enemmän häämusiikin valitsemisesta. Sivulla voit myös kuunnella Rauman seurakunnan kanttoreiden esittämänä häämarsseja ja muuta häämusiikkia.

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteet on tutkittava ennen vihkimistä. Esteiden tutkimisella varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Jos esteitä ei tutkita, avioliittoon vihkiminen ei ole mahdollista. Kirkkohäitä suunnittelevien tulee siis hoitaa esteidentutkinta ev.lut.kirkon asiointipalvelun kautta (esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä) tai pyytää esteidentutkintaa aluekeskusrekisteristä (lisätiedot, puh. 044 730 9605).

Avioliittoon aikovien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Esteiden tutkinnan voi suorittaa se evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta, johon toinen vihittävistä kuuluu. Myös maistraatti voi suorittaa tutkinnan, mutta tällöin siihen ei sisälly kirkolliseen vihkimiseen tarvittavia rippikoulutietoja.

Esteiden tutkinta on suoritettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Suosittelemme esteiden tutkintaa hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja. Tutkinta on voimassa neljä kuukautta.

Esteiden tutkinta myös netistä

Esteiden tutkinta onnistuu ilman ajanvarausta aluekeskusrekisterissäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Kihlapari voi tulla yhdessä paikalle, jolloin molemmilla on oltava mukanaan henkilöllisyystodistus.

Avioliiton esteet voi tutkia myös netissä pankkitunnuksilla (esteidentutkinta.fi).

Hääkimppu ja sormukset

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen