Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on kasteopetusta, jossa tutustutaan siihen uskoon, johon seurakunnan jäsen on kasteessa liitetty. Rippikouluun kuuluu tavallisesti kaksi osaa: seurakuntayhteys-jakso, jonka aikana rippikoululainen osallistuu oman seurakunnan toimintaan, sekä opetus- tai leirijakso.

Milloin?

Useimmat käyvät rippikoulun sinä vuonna, kun täyttävät 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain noin 84%. Raumalla yli 90% nuorista on käynyt viime vuosina seurakunnan rippikoulua.

Rippikoulun voi käydä myöhemminkin, esim. varusmiesaikana tai aikuisrippikouluna.

Mikä konfirmaatio?

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Konfirmaatiomessussa tunnustetaan se usko, johon on kasteessa liitetty.

Rippikoulun voi käydä vaikka ei kuuluisi kirkkoon tai ei ole kastettu. Konfirmaation edellytyksenä on, että konfirmoitava on kastettu seurakunnan jäsen. Kirkkoon kuulumaton rippikoululainen voidaan rippikoulun yhteydessä kastaa, mikäli hän tahtoo myös osallistua konfirmaatioon. Jos rippikoululainen on aiemmin kastettu, mutta ei enää kuulu kirkkoon, voi hän liittyä kirkkoon ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

Mitä oikeuksia konfirmaatio tuo?

Konfirmaatio antaa oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio on myös kirkollisen vihkimisen edellytys.

Kuva punaisista tennareista
YouTube-video

Rauman seurakunnan rippikoulut vuonna 2020

Ilmoittautumisaika vuoden 2020 rippikouluihin päättyi 11.10.2019. Infopaketin vuoden 2020 rippikouluista löydät tästä. Jos olet kiinnostunut rippikoulusta vuonna 2020 etkä ole ilmoittautunut, otathan pikaisesti yhteyttä Valtteri Virtaan (yhteystiedot alla).

Vuonna 2020 tarjolla on monenlaisia mahdollisuuksia rippikoulun käymiseen. Rippikoulun voi suorittaa perinteisenä rippikoululeirinä, erilaisten teemaleirien muodossa, iltarippikouluna tai yhdistelmärippikouluna, jossa on sekä päiväopetusta, että viikonloppuleiri. Vuonna 2020 järjestetään erilaisia teemaleirejä: jääurheiluripari (jääkiekko ja ringette), näytelmäripari ja retkiripari.

Jos sinulla ilmenee rippikouluihin liittyvää kysyttävää, ole yhteydessä rippikoulutyöstä vastaavaan kappalaiseen Valtteri Virtaan (044 7691295, valtteri.virta@evl.fi).  

Lue lisää tästä: Rippikouluesite 2020

Ota yhteyttä

Kappalainen
Rauman seurakunta
Kirkkokatu 2
26100 Rauma

Vastuualueena rippikoulutyö