Avioliittoon vihkiminen

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. (1 Kor. 13:13)

Vihkimisen voi sopia puhelimitse (puh. 044 769 1216). Aukioloajat ovat tämän sivun alalaidassa.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä helposti netissä osoitteessa www.esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vihkitoimitukseen valmistautuminen

Vihkiminen on hengellinen tapahtuma ja jumalanpalvelus, jossa rukoillaan vihkiparin puolesta ja siunataan heidän liittonsa. 

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä Suomen ev.lut. kirkon jäseniä. Toinen vihittävistä voi olla myös muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Tällaisia uskontokuntia ovat mm. Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Helluntaiherätyksen seurakunnat, Suomen adventtikirkko ja Suomen vapaakirkko.

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään kaikille avioliittoon aikoville pareille. Siten varmistetaan, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle. 

Vihkiajan varaaminen

Vihkiaika ja -paikka varataan kirkkoherranvirastosta. Vihkivän papin yhteystiedot saa noin kaksi kuukautta ennen vihkimistä. Pappi ottaa yhteyttä vihkipariin ja keskustelee avioliiton perusteista, vihkitoimituksesta ja vihkipuheen sisällöstä.

Vihkiparin tulee ilmoittaa papille kaksi häämarssia kanttorille tiedoksi. Vihkipari voi myös itse ottaa yhteyttä kanttoriin. Tutustu Häämusiikki-sivuun, jossa kerrotaan enemmän häämusiikin valitsemisesta. Sivulla voit myös kuunnella Rauman seurakunnan kanttoreiden esittämänä häämarsseja ja muuta häämusiikkia.

Vihkiminen on maksuton kirkollinen toimitus. Rauman seurakunta ei peri maksua myöskään muiden seurakuntien jäseniltä. Rauman seurakunnan kirkoissa ja juhlatiloissa ja niiden pihoilla ei saa heittää riisiä, kukkien terälehtiä tms. 

Rauman seurakunnan hääesite.

Tietoa avioliittolaista Linkki avautuu uudessa välilehdessä(Oikeusministeriö)

Hääkimppu ja sormukset

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa

Mikäli avioliittonne on solmittu aiemmin Digi- ja väestötietovirastossa, se voidaan siunata kirkossa tai muussa toivomassanne paikassa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä. Mutta nyt siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle.

Avioliiton siunaaminen