Avioliittoon vihkiminen

Vihkitoimitukseen valmistautuminen

Vihkiminen on hengellinen tapahtuma ja jumalanpalvelus, jossa rukoillaan vihkiparin puolesta ja siunataan heidän liittonsa.

Vihkiaika ja -paikka varataan kirkkoherranvirastosta. Vihkivän papin yhteystiedot saa aikaisintaan pari kuukautta ennen vihkimistä. Vihkipari ottaa yhteyttä pappiin, jonka kanssa keskustellaan avioliiton perusteista, vihkitoimituksesta ja vihkipuheen sisällöstä. Vihkiparin tulee ilmoittaa virastoon tai papille kaksi häämarssia kanttorille tiedoksi. Vihkipari voi myös itse ottaa yhteyttä kanttoriin.

Vihkiminen on maksuton kirkollinen toimitus. Rauman seurakunta ei peri maksua myöskään muiden seurakuntien jäseniltä.

Tietoa avioliittolaista (Oikeusministeriö)

Rauman seurakunnan kirkkoherranvirasto
Kirkkokatu 2, 26100 Rauma, puh. 02 8377 5300

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteet tulee tutkia ennen avioliittoon vihkimistä. Esteiden tutkinta on suoritettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Tutkinta on voimassa neljä kuukautta.

Esteiden tutkinta onnistuu ilman ajanvarausta kirkkoherranvirastossa. Kihlapari voi tulla yhdessä kirkkoherranvirastoon, jolloin molemmilla on oltava mukanaan henkilöllisyystodistus.

Avioliiton esteet voi tutkia myös internetissä pankkitunnuksilla. Tällöin kirkkoherranvirastosta otetaan vielä yhteyttä pariin ja tiedustellaan mm. vihkipaikkaa ja -aikaa.

Hääkimppu ja sormukset