pieni maapallo, jonka edessä eri kansallisuuksia edustavia hahmoja

Nimikkolähetit ja lähetystyön kohteet

YouTube-video

Nimikkolähetit

Anna Maija ja Matti Kaipainen

Anna Maija ja Matti Kaipainen

Kreikka, Kylväjä, 2021

Anna Maija on laboratorion hoitaja ja Matti on insinööri ja pappi.

Kaipaiset ovat olleet lähetystyössä Keski-Aasiassa Kylväjän kautta 1990-1992. Kaipaiset asettuivat Kreikkaan vuoden 2020 lopulla ja aloittivat kielikoulun. Kesäkuussa 2021 he muuttivat Neos Milotopoksen kylään, aloittamaan uutta työtä Keski-Aasiasta saapuneiden pakolaisten parissa. Heidän tehtävänään on pakolaisten tukeminen Kreikkaan kotoutumisessa, rinnalla kulkeminen ja auttaminen mahdollisuuksien mukaan.

Kaipaisten nimikkokirjeet

Kia ja Markus Syrjätie

Japani, SEKL

Markus on teologian maisteri, pastori. Kia on filosofian maisteri (FM, yleinen historia) ja sosionomi-diakoni (AMK).

Syrjäteiden työkausi alkoi kahden vuoden kielikoululla Kobessa joulukuussa 2020. Kielikoulun jälkeen heidän on suunniteltu tekevän seurakuntatyötä Japanin luterilaisessa kirkossa, tavoitteena kehittää uudentyyppistä tavoittavaa työtä. Japanissa on vain 1% kristittyjä ja se on uskonnonvapaista maista vähiten tavoitettu. 

Perheeseen kuuluvat lapset Noomi ja Lyydia.   

Vuosiraportti 2022

Syrjäteiden kirjeet:

Seuraa Syrjäteiden YouTube-kanavaa!

Elina Mikkola

Hongkong, Suomen Lähetysseura

Elina on hankehallinnon asiantuntija. "Vastuullani on 15 hanketta Honkongissa, Taiwanilla ja Manner-Kiinassa. Työtä tehdään yhdessä paikallisten kanssa. Keskiössä ovat lasten ja lapsiperheiden hyvinvointi, HIV- ja päihdetyö sekä kirkollinen työ sen jatkumisen tukeminen mm. diakoniatyön ja koulutuksen avulla."

Elinan kirjeet:

Raportti 2022

Parastoo Poortaheri                                                   

Parastoo Poortaheri   

Medialähetys Sanansaattajat

Rauman seurakunta tukee kristillisen satelliitti-televisio SAT-7 Parsin lastenohjelmia ja juontaja Parastoo Poortaheria.

Lastenohjelmat ovat persiankielisiä, joita seurataan Iranissa, Afganistanissa, Tadžikistanissa ja Euroopassa. Ohjelmat tehdään Kyproksella, niitä voi seurata myös Suomessa.

Pia ja Tero Ruotsala

Pia ja Tero Ruotsala

Kambodzha, Suomen Lähetysseura

Pia on ammatiltaan pastori ja nuorisotyönohjaaja, Tero on fysioterapeutti. Pia ja Tero olivat ensin lähetystyössä Jordaniassa, ja viimeiset 11 vuotta Virossa. Syyskuussa 2020 he siirtyivät Kambodzhaan, jossa Pia toimii perhetyön, perheneuvonnan ja psykososiaalisen työn neuvonantajana Kambodzhan luterilaisen kirkon työyhteydessä sekä 20% Lähetysseuran psykososiaalisen työn hankkeissa globaalisti. Tero toimii kirkollisen työn neuvonantajana Kambodzhan luterilaisen kirkon työyhteydessä.

Kambodzha on kymmenen maailman köyhimmän maan joukossa, ja 15-miljoonaisesta kansasta suuri osa kärsii aliravitsemuksesta. 95% kansasta on buddhalaisia, kristittyjä on 2%. Arvioiden mukaan puolet kambodzhalaisista on kuullut evankeliumin. Luterilainen kirkko perustettiin vuonna 2008. 

Pia ja Tero asuvat pääkaupungissa Phnom Penhissä. 

Pian ja Teron uutiskirjeet Kambodzhasta: 

Raportti 2022

Sopimusraportti työstä Kambodzhassa: 2022

Ruotsaloiden kuulumisia voit seurata myös facebookissa:  Ruotsalat toivon tiellä

Helene ja Joona Toivanen 

Kakkois-Aasia/Myanmar SLEY

Helene ja Joona Toivanen tekevät työtään Bangkokista käsin.

Helene on  kotoisin Viron Rakveresta, Joona Kristiinankaupungista. Molemmat valmistuivat Tarton yliopistosta teologian maistereiksi vuonna 2013, Lähetyskurssin käytyään he työskentelivät vuodet 2016-2019 Virossa. Syksyllä 2019 Toivaset lähtivät Myanmariin, ja heistä tuli sekä Suomen että Viron kirkon lähettejä. 

Vuoden 2021 keväällä Myanmarissa tapahtui vallankaappaus, jonka seurauksena koulutustyö luterilaisen teologian instituutissa kävi mahdottomaksi. Toivaset siirtyivät asumaan Thaimaahan, jossa työ tapahtui alkuksi Myanmarista paenneiden parissa sekä osin Thaimaan luterilaisen kirkon pappiskoulutuksessa.

Myanmar on yhä Toivsten ensisijainen työalue, mutta poliittinen tilanne estää edelleen siellä asumisen. Sleyn tavoitteena on yhteistyön laajentaminen yhden pienen luterilaisen kirkon sijasta koskemaan koko Myanmarin luterilaista kirkkojen federaatiota, johon kuuluu neljä LML:n jäsenkirkkoa. Myanmarin ohella tavoitteena on pitää yhteyksiä ja toteuttaa koulutusyhteistyötä Indonesiassa, Intian manipurin alueella.

Toivasten kuulumisia voit seurata facebookissa sivulla Toivaset Missio 

Helenen ja Joonan uutiskirjeet: 

Lähetystyön kohteet

Kenian työalue

SLEY, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys

Kenian työalueella työskentelevät Marja "Maikki" Ochieng ja Virpi Otieno. 

 • Opetus- ja julistustyö:
  • Matongon teologisessa seminaarissa koulutetaan evankelistoja, pappeja ja diakonissoja Kenian evankelis-luterilaisen kirkon palvelukseen.
  • Lähetystyöntekijät opettavat seminaarissa ja vierailevat seurakunnissa tukeakseen paikallisia työntekijöitä.  
 • Diakoninen työ:
  • Keniassa on paljon orpoja, joiden parissa jatketaan työtä kummilapsihankkeen muodossa. 
  • Kehitysvammaisuus on Keniassa edelleen tabu, heidän hoitonsa ja koulutuksensa on lapsen kengissä. Kisumun kehitysvammakoulussa lapset ja nuoret oppivat peruselämäntaitoja ja saavat osaavaa opetusta ja hoitoa. Moni kehitysvammainen on hyvin taitava käsistään. Tavoitteena on työllistyminen koulun jälkeen.
  • Credo-työ auttaa nuoria tyttöjä pääsemään kouluun ympärileikkauksen ja lapsiavioliiton sijaan. Ohjelmaan mahtuu 45 tyttöä, mutta ohjelmalla pyritään aina valistamaan koko yhteisöä ja saamaan kyläpäällikköjen tuki, jotta kulttuuri voisi muuttua. 
 • Työ alueilla, joilla on hyvin vähän kristittyjä, mm. Samburu-heimon parissa.  

Maikki Ochiengin kirjeet (kummilapsityö): 

1 -2023

2 -2023

5 - 2023

Virpi Otieno 6-2023

 

Kiinan raamattutyö

Suomen Pipliaseura

Kiinassa on virallisesti 55 vähemmistökieltä mandariinikiinan lisäksi. Useimmat vähemmistökielen puhujat eivät ymmärrä riittävästi kiinan kieltä, jotta voisivat lukea mandariininkielistä Raamattua. Kiinan arvioidusta 1,4 miljardista asukkaasta noin 8,4 prosenttia eli 117 miljoonaa kuuluu etnisiin vähemmistöihin. Käännöshankkeita toteutetaan viranomaisten luvalla, mutta niistä tiedottamiseen liittyy rajoituksia.

Käännöstyön painopiste on mm. Yunnanin maakunnassa, jossa alueen 800 000 kristitystä 85 % kuuluu johonkin vähemmistöryhmään. Käynnissä olevilla hankkeilla voidaan tavoittaa jopa miljoonia ihmisiä maakunnissa.

Seurakuntien tuki kohdistetaan Kiinan kristillisen neuvoston edullisiin raamattumalleihin, joita vähävaraisten on helpompi hankkia. Tuen avulla julkaisujen hinta voidaan pitää kohtuullisena. 

Rauman seurakunnan tuki kohdistuu: 

 • Raamatunkäännöstyö Kiinan vähemmistökielille. Vuonna 2020 valmistui kaksi evankeliumia yhdellä vähemmistökielellä sekä ääniraamattu kahdella kielellä. 
 • Raamattujulkaisujen tuottaminen
 • Koulutus

Sopimusraportti 2023

 

Tansania, Kishapun metsityshanke                               

Suomen Lähetysseura

Lähetysseura ja TCRS (Tanganyika Christian Refugee Service) ovat työskennelleet vuodesta 2009 ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Hankkeita toteutetaan Kishapussa 26 kylässä, mikä kattaa noin 55 000 ihmistä. 

Hankkeessa tuetaan kyläläisten ruokaturvaa ja sopeutumista muuttuvaan ilmastoon esim. kouluttamalla heitä kuivuutta kestävien ja nopeasti kasvavien viljelylajikkeiden käytössä.

Hankkeessa parannetaan veden saatavuutta pohjavesijärjestelmien ja sadeveden keruutankkien avulla. Koulutetaan parantamaan hygieniaa ja sanitaatiota.

Uhkaavaa kasvillisuuspeitteen vähenemistä ja aavikoitumista torjutaan istuttamalla puita. Metsä sitoo hiilidioksidia ja tarjoaa kyläläisille uusia toimeentulonlähteitä, kuten peltometsäviljelyä ja mehiläistarhausta.

Suomen Lähetysseura Tansaniassa

Raportti 2022

Tansania, aluejohtajan kirje 2023

 

Thaimaa, Armonkoti

Suomen Lähetysseura

Turvapaikan tarjoaminen raskaana oleville Armonkodissa.

 • Autetaan raskaana olevia, juuri synnyttäneitä, yksin jääneitä äitejä.

Armonkodin uutiskirje 2022

 

Venezuela, Lapset kohti parempaa elämää

Suomen Lähetysseura

Hankkeessa tuetaan Venezuelan evankelis-luterilaisen kirkon, Valencian seurakunnan työtä syrjäytymisvaarassa olevien lasten turvallisen kasvun tukemiseksi.

 • Poikien turvakoti, Casa Hogar
 • Esikoulu, Casa de la Amistad

Poikien turvakodin ja esikoulun kuulumisia voit lukea kummikirjeestä

Sopimusraportti syksy 2022

Kummiohjelman tuki on lapsille ja nuorille elintärkeää Venezuelan vaikean tilanteen vuoksi. Ilman sitä he eivät pääsisi kouluun eikä heidän ruoan saantinsa olisi turvattu.