Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Lähetystyötä sisällissodan keskellä

Nimikkolähettinä maailmalla, maisemakuva auringonlaskusta

Rauman seurakunnan lähettityötä tehdään myös Myanmarissa Kaakkois-Aasiassa. Köyhä maa on YK:n vertailuluokituksessa kehittymätön maa. Maata pitkään hallinnut sotilasjuntta lakkautettiin virallisesti 2011, jolloin siirryttiin siviilihallintoon. Keväällä 2021 sotilasjuntta kaappasi vallan takaisin itselleen. Tällä hetkellä Myanmarin poliittinen tilanne on erittäin jännittynyt. Vaikeassa tilanteessa ihmiset luottavat sukuun tai heimoon ja tällainen suhtautuminen vahvistaa entisestään sirpaleisuutta yhteiskunnassa.

SleynLinkki avautuu uudessa välilehdessä kautta Rauman seurakunnan nimikkolähetteinä toimivat Helene ja Joona Toivanen.

Heidän työhönsä Kakkois-Aasiassa kuuluu yhteydenpito paikallisiin kirkkoihin ja niiden tukeminen. Yhdessä paikallisten kanssa keskustellen pyritään löytämään heidän tarpeisiinsa sopivia työmuotoja, jotka vastaavat Helenen ja Joonan osaamista ja tukevat kirkkojen kasvamista.

Elämä ja työ ulkomailla on monella tapaa vaikeaa, sillä kristillinen lähetystyö ei ole monissa maissa julkisesti luvallista. Vaikka Toivaset eivät ole olleet suoranaisesti vaaratilanteissa, he ovat jatkuvasti tietoisia siitä, että eivät voi aina kertoa työstään avoimesti erityisesti viranomaisille.

Myanmarin tilanne on muuttunut selkeästi Toivasten lähdettyä läheteiksi vuonna 2019 ja siksi he ovat pyrkineet laajempaan yhteistyöhön kaikkien Myanmarin luterilaisten kirkkojen kanssa. Sisällissodan keskellä kirkkojen toiminta suuntautuu sielunhoitoon, pastoraaliseen julistukseen sekä diakoniaan. Toivaset muuttivat sisällissotaa pakoon Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin, jossa heidät hyväksyttiin Thaimaan Luterilaisen kirkon työyhteisöön tänä syksynä.

Sisällissota vei rajojen yli

Koska sisällissota varjostaa Toivasten työtä Myanmarissa, he kokevat vahvasti Jumalan johtaneen heidät muualle Kaakkois-Aasiaan.

-Emme tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, mutta olemme oppineet luottamaan Jumalan huolenpitoon niissä asioissa, joihin itse emme voi vaikuttaa, Joona pohtii.

Vuoden 2022 lopulla Toivaset saivat yhteyden Koillis-Intiassa sijaitsevan Manipurin osavaltion luterilaiseen kirkkoon. Helene vieraili vuoden alkupuolella Manipurissa luomassa suhteita ja piti kahdessa seurakunnassa kaksipäiväiset seminaarit vasta työtään aloittaville sekä jo kokeneemmille pyhäkoulunopettajille. Tällä hetkellä alueella on erittäin vakava, jopa sisällissotaa muistuttava tilanne. Rauhattomuudet aiheutuvat pääosin ihmisten epävarmuudesta, taloudellisen toimeentulon vaikeuksista ja yhteiskunnan eriarvoisuudesta. Tilanteen takia Manipurissa asuvat kristityt eivät uskalla enää kokoontua kirkkoihin jumalanpalveluksiin ja erityisesti kirkkojen työntekijät ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Paikallisten seurakuntien talous perustuu kolehdin sekä kymmenysten lahjoituksiin, mikä tarkoittaa sitä, että seurakuntaelämän tauotessa kirkon työntekijät eivät saa enää palkkaa.

Manipurin kirkon yhteistyön lisäksi Helene on aloittanut uuden projektin Kambodzan luterilaisessa kirkossa, joka hyväksyttiin tänä vuonna Luterilaisen Maailmanliiton jäseneksi. Tämän pienen ja nuoren kirkon pyhäkoulunopettajat eivät ole aikaisemmin saaneet opetukseen ohjaavaa koulutusta. Ensimmäinen kolmepäiväinen koulutus järjestyi nyt syksyllä.

-Olemme sopineet jo seuraavan koulutuksen ensi vuoden alkuun. Yhteensä olemme suunnitelleet kolme koulutusta, joiden jälkeen opettajilla on tarpeeksi työkaluja opettaa toisiaan sekä uusia vasta aloittavia pyhäkoulunopettajia. Lisäksi he pystyvät luomaan kirkolle opintosuunnitelman pyhäkoulua varten, Helene kertoo koulutusten kulusta.

Työ Kaakkois-Aasiassa vie toisinaan hyvin erilaisiin kohteisiin. Keväällä Toivaset matkustivat kouluttamaan Indonesiaan pienelle Niasin saarelle. Helene kulki kylästä kylään paikallisen lapsityön koordinaattorin kanssa. Jokaisessa kylässä koulutukseen osallistui noin 50–60 oppilasta.

-Vastaanotto oli joka paikassa lämmin ja sovimme jo uudesta koulutuksesta Niasin saaren läheiselle Tellon saarelle. Tämä olisi varmasti tähän mennessä eksoottisin koulutuspaikka ja pyydämme esirukousta koulutuksen toteutumiseen ja valmisteluja varten. Koulutusta on nimittäin siirretty jo kertaalleen, sillä saarelle liikennöivä lautta on ollut epäkunnossa, Helene naurahtaa.

-Koulutusten toteuttaminen on ollut valtavan palkitsevaa ja erityisesti yhteys Indonesiassa on ollut innostavaa. Indonesian kristityt ovat innokkaita ja uteliaita ja monilla heistä on voimakas kutsumus palvella kirkkoa ja toisiaan. Erityisen iloinen olin saadessani opettaa tulevia pappeja Niasin saarella, Joona iloitsee.

Toivaset eivät ole selvinneet täysin ilman yllätyksiäkään Kaakkois-Aasiassa reissatessaan. Ennen kotiinpaluutaan Niasin saarelta Toivaset päättivät yöpyä viimeisen yön lentokentän lähistöllä. Hotellit Indonesiassa eivät aina vastaa eurooppalaisia standardeja.

-Valitsimme hotellin kuulemiemme suositusten mukaan, mutta saimme huomata, että paikallisten käsitys laadusta ei vastaa länsimaalaisten odotuksia, Helene nauraa muistellessaan hotellikokemusta.

Huoneiden hintataso nousi 40 % jokaisen mukavuustason mukaan, vaikka ulkoisesti kaikki huoneet näyttivät muuten yhtä vaatimattomilta. Superior -huoneessa oli vessa, mutta ei suihkua eikä kuumaa vettä. Deluxe -huoneessa oli vessa ja suihku, muttei kuumaa vettä ja Executive -huoneessa oli vessa, suihku sekä kuumaa vettä pesua varten.

-Kiitos teille esirukouksesta! Olen onnellinen, että olemme kaikki yhdessä yhteisellä matkalla ja olen iloinen siitä, että saamme auttaa toinen toistamme niillä lahjoilla, joita olemme Jumalalta saaneet, Joona kiittelee.

Seuraa Toivasia sosiaalisessa mediassa

Toivasten matkaa Kaakkois-Aasiassa voi seurata heidän ylläpitämiltään sosiaalisen median kanavilta.

Helene ja Joona Toivanen
Helene ja Joona Toivanen

Tue nimikkolähettiemme Helene ja Joona Toivasen työtä

Käytä alla olevia tilitietoja:

  • Saaja: Rauman seurakunta, Lähetysrengas
  • Saajan tilinumero: Nordea FI80 1128 3000 3099 54
  • Viitenumero: 8264

2023-09-21 11:02:35.0