Kaste

Kasteen sopiminen

Lapsi on kastettava tai merkittävä maistraattiin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kirkkoherranvirasto lähettää vanhemmille Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen, jonka vanhemmat toimittavat kirkkoherranvirastoon viimeistään sen viikon maanantaina, jolloin kaste pidetään. Lomakkeessa tulee olla lapsen etunimet ja sukunimi, vanhempien allekirjoitukset, kummien etu- ja sukunimet, henkilötunnukset ja kotiseurakunnat. Lomake tarkistetaan kirkkoherranvirastossa palautuksen yhteydessä.

Pappi ja seurakunnan toimitila kasteeseen sekä kastejuhlaan varataan aina kirkkoherranvirastosta. Raumalla lapset kastetaan pääasiassa viikonloppuisin, kesällä vain sunnuntaisin.

Rauman kirkkoherranvirasto
Kirkkokatu 2, 26100 Rauma

Kastekeskustelu

Pappi ottaa yhteyttä lapsen vanhempiin kastekeskustelun sopimiseksi. Kastekeskustelu voidaan pitää lapsen kotona tai seurakunnan tiloissa.

Kastepaikka

Kaste toimitetaan kirkossa, muussa seurakunnan toimitilassa tai kotona. Pappi tuo kastetilaisuuteen kaste- ja kummitodistukset, Kotien rukouskirjan ja kastekynttilän. Jos kaste toimitetaan kotona, samassa yhteydessä voidaan suorittaa myös kodin siunaus. Sovithan asiasta etukäteen kastavan papin kanssa.

Kastejuhlan jälkeen

Kasteen jälkeen pappi toimittaa Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen kirkkoherranvirastoon ja lapsi rekisteröidään seurakunnan jäseneksi.

Kasteesta ilmoitetaan seurakuntalaisille kastetta seuraavan viikon sunnuntain jumalanpalveluksessa, jolloin seurakunta rukoilee kastetun, kummien ja vanhempien puolesta. Tämän jälkeen kastettujen nimet julkaistaan paikallislehdissä ja rauma.seurakunta.net-sivulla. Lapsen nimen julkaiseminen edellyttää aina vanhempien lupaa.

Vastasyntyneen kotiin -esite

Tutustu kastevirsiin.