Kaste

Kasteen voi sopia vain puhelimitse (puh. 044 769 1216). Aukioloajat ovat tämän sivun alalaidassa.

Kasteen sopiminen

Lapsi on kastettava tai merkittävä maistraattiin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Aluekeskusrekisteri lähettää vanhemmille Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen, jonka vanhemmat antavat kastavalle papille esim. kastekeskustelun yhteydessä. Lomakkeessa tulee olla lapsen etunimet ja sukunimi, vanhempien allekirjoitukset, kummien etu- ja sukunimet, henkilötunnukset ja kotiseurakunnat. Pappi tarkastaa lomakkeen ja kummien kummikelpoisuuden.

Pappi ja seurakunnan toimitila kasteeseen sekä kastejuhlaan varataan aina kirkkoherranvirastosta. Varauksen voi tehdä vasta lapsen synnyttyä. Raumalla lapset kastetaan pääasiassa viikonloppuisin, kesällä vain sunnuntaisin.

Kastekeskustelu

Pappi ottaa yhteyttä lapsen vanhempiin kastekeskustelun sopimiseksi. Kastekeskustelu voidaan pitää lapsen kotona tai seurakunnan tiloissa.

Kastepaikka

Kaste toimitetaan kirkossa, muussa seurakunnan toimitilassa tai kotona. Pappi tuo kastetilaisuuteen kaste- ja kummitodistukset, Kotien rukouskirjan ja kastekynttilän. Jos kaste toimitetaan kotona, samassa yhteydessä voidaan suorittaa myös kodin siunaus. Sovithan asiasta etukäteen kastavan papin kanssa.

Kastejuhlan jälkeen

Kasteen jälkeen pappi toimittaa Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen kirkkoherranvirastoon ja lapsi rekisteröidään seurakunnan jäseneksi.

Kasteesta ilmoitetaan seurakuntalaisille kastetta seuraavan viikon sunnuntain jumalanpalveluksessa, jolloin seurakunta rukoilee kastetun, kummien ja vanhempien puolesta. Tämän jälkeen kastettujen nimet julkaistaan paikallislehdissä ja raumanseurakunta.fi-sivulla. Lapsen nimen julkaiseminen edellyttää aina vanhempien lupaa.

Tutustu kastemusiikki -sivuumme, jossa on paljon kastetilaisuuteen sopivia kappaleita.

Kaste.fi -sivustolta löydät vinkkejä ristiäisten järjestämiseen ja muuta hyödyllistä tietoa kasteesta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Isyyden vahvistamisen voi tarkastaa isän pankkitunnuksilla suomi.fi-palvelusta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

YouTube-video
Kastemalja ja -kynttilä

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku