Viisi asiaa, jotka koronavuosi opetti

6.4.2021, Kati Ruohonen

viestimet

Ensimmäinen koronavuosi oli erikoinen, yllättävä, skandaalimainen, hämmästyttävä, uskomaton, käsittämätön.

Meidän aikanamme ei olla pahemmin pandemioista kärsitty. Joka puolella maailmaa puhutaan samoista aiheista: Onko Covid-19 laantumassa piakkoin? Minkälainen maski on paras? Mihin ruokakauppaan voin mennä turvallisesti? Käyttääköhän naapuri käsidesiä? Tuleeko tästä uusi normi? Pitäisikö tästä jotain oppia?

”Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.” Niinhän se sananlasku toteaa. Ja taas kerran vanhat sananlaskut ovat oikeassa. Koronavuosi toi tullessaan meidän aikaamme jotain aivan uutta – valtiot määrittelivät ihmisten liikkumisia täysin toisella tavalla kuin olemme tottuneet. Enää ei voinutkaan liikkua globaalisti kuten halusi, piti pelätä jotain tuntematonta. Siitä huolimatta vuosi myös antoi paljon, opetti uutta.

Tässä listattuna mun top 5 satunnaisessa järjestyksessä, sillä näitä olikin hankala arvottaa keskenään:

  1. Rakastan kotona köllöttelyä, mutta viime vuosi sai mut huomaamaan, että kaipaan muiden ihmisten seuraa enemmän kuin koskaan ennen. Vaikka se aviomies siinä sohvalla vieressä olikin, niin kyllä muun perheen ja ystävienkin naamoja oli ikävä. Videopuhelut siskontyttöjen kanssa lievittivät ikävää, mutta mikään ei voita halausta.
  2. Huomaan olevani helposti mukautuva ja hyppäävän uusiin uriin helposti. Omia vahvuuksia on joskus hankala löytää ja tällä kertaa koronavuosi auttoi siinä. Kun yhtäkkiä tulikin etätyökäytäntö voimaan, niin mulla ei ollutkaan vaikeuksia solahtaa siihen muottiin. Päinvastoin nautin siitä, sillä kotona kaikessa rauhassa flow -tilaan pääsi uppoamaan helpommin. Huomasin myös, että valtaosan työtehtävistä pystyi hoitamaan huoletta täysin etänä (pois lukien kuvauspäivät, sillä kamera ei valitettavasti osaa vielä itse hoitaa sitä hommaa).
  3. Pääsin uppoutumaan harrastusten pariin ihan eri tavalla, kun piti vältellä ihmiskontakteja. Opettelin neulomaan ja valmistin ensimmäisen villapaitani. Kuuntelin ja luin yhteensä 17 kirjaa, kun yleensä sille ei ole aikaa. Kokeilin erilaisia maalaustekniikoita, joita en ollut ehtinyt vielä testata (YouTube ja Pinterest ovat varsinaisia aarreaittoja).
  4. Opettelin uusia juttuja videoiden editoinnista ja livelähetysten tekemisestä. Täysin uutena juttuna sain tutustua striimausten tekemiseen ja sekös olikin jännittävää! Opiskelin uuden ohjelmiston käytön ja sain kunnian myös opettaa sen käyttöä muille.
  5. Uni on äärimmäisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta pitkittyneessä stressitilanteessa ja omalla kohdallani se on ensimmäinen juttu, joka häiriintyy. Uupuminen jatkuvassa stressitilanteessa ei ole poikkeus. Onneksi osasin itse jo ennalta vähän varautua tähän itselleni ominaiseen stressireaktioon, mutta siitä huolimatta olen kiitollinen myös esimiehelleni, joka ymmärsi ajoittaisen koomailun kesken videopuhelun.

Toivottavasti sulla on siellä ruudun toisella puolella ollut myös koronan painostuksesta huolimatta hyvä oppimisen vuosi! Muistetaan tänä toisenakin koronavuonna kiinnittää huomiomme myös kaikkeen hyvään.

Kati, viestintäsihteeri