Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Kalliokamari muuttaa: seurakunnan nuoret pääsevät Talliin ja nuorisotiimi palaa juurille

Rauman seurakunnan nuorten toiminta siirtyy vuodenvaihteen 2022/2023 jälkeen Kalliokadulla sijaitsevasta Kalliokamarista Tallikedonkadulle Talliin. Toiminta Tallissa alkaa tammikuun loppupuolella. Johtava kasvatuksen ohjaaja Jani Ahonen kertoo ajatuksia ja taustaa muutoksesta Kalliokamarista Talliin, joka on samalla paluuta juurille.

Talvinen kuva seurakunnan uudesta Talli -nimisestä kasvatuksen toimitilasta. Rakennuksen seinällä teksti Ta...

Kalliokamarista Talliin: Seurakunnan nuorten toimitila muuttaa ja samalla palataan juurille

Kalliokamari ei ole elänyt ainoastaan Aallonkulman kiinteistön nimikyltissä, vaan vuosien saatossa nimen alle on sisällytetty lähes koko seurakunnan nuorisotyön toiminta. Monen raumalaisen mielestä juuri Kalliokamari on ollut se ainoa ja oikea paikka kokoontumisille.

Vuoden 2023 alkaessa puhaltelevat uudet tuulet. Nuorisotyön toimitila, Kalliokamari, jäi pois aktiivisesta käytöstä toimintakauden 2022 päättyessä. Kiinteistömassan pienentäminen on osa seurakunnan kiinteistöstrategiaa ja samalla myös tiivistämme työalojen yhteistyötä entisestään. Parin vuoden ajan, pandemian velloessa, on nuorisotyön kokoontumisissakin oltu evakossa. Avarampaa kokoontumistilaa etsittiin ja evakkokierroksen aikana Kalliokamarista luopumista valmisteltiin taustalla. Syyskausi 2022 on ollut hyvästien jättämisen aikaa, eikä ainoastaan haikein mielin, vaan myös toiveikkaana tulevaan katsoen.

Reilun kolmen vuosikymmenen aikana ovat Kalliokamarin tiloissa kokoontuneet lukuisat rippikouluryhmät, partioryhmät, erityisnuorisotyö vapaaehtoisineen, isostoiminta, sekä eri-ikäisten koululaisten ja nuorten ryhmät. Monenlaista toimijaa ja toimintaa ehti talo nähdä seurakunnan toimipisteenä. Raumalaisilla on paljon lämpimiä muistoja yhdessä vietetyistä hetkistä. Kolmikerroksinen talo on palvellut raumalaisia lapsia ja nuoria aikansa loistavasti ja poistummekin siitä nyt kiitollisin mielin.

Kalliokamarilla sijainneet nuorisotyönohjaajien työ- ja toimistotilat siirtyvät samalla takaisin juuri saneerattuun seurakunnan virastotalon yhteyteen. Nuorisotoimistokin palaa “juurilleen”.

Kasvatuksen Talli

1.8.2020 tehtiin Rauman seurakunnassa organisaatiomuutos, jossa kaikki seurakunnan kasvatuksen toiminta virallisesti yhdistettiin. Taustalla on yhteinen päämäärä seurakunnan perustehtävässä. Muutoksen tarkoituksena on ollut yhdistää kasvun polkua, jossa raumalaisia lapsia, nuoria ja perheitä palvellaan parhaalla mahdollisella tavalla, vanhat työalarajat luovasti yhdistäen. Nuorisotyön slogan on ollut jo vuosia #kasvaihmeessä. Tallissa se saa rinnalleen varhaiskasvatuksen #iloajaihmeitä, sekä yhteisen #kasteestakonfirmaatioon. Tulemme konkreettisesti saman katon alle. Aamupäivisin Tallin tiloissa helähtävät soimaan vauvamuskarilaisten, sekä perhemuskarilaisten äänet. Iltapäivällä toiminta-aikoja varataan kouluikäisille ja iltoihin vastaavasti rippikoululaisille ja nuorten kokoontumisille. Myös nuoret aikuiset ja opiskelijat löytänevät viikon kalenterista toisinaan aikansa ja paikkansa.

Kruunun Talli

Osoitteessa Tallikedonkatu 11 sijaitseva rakennus palauttaa meidät myös ajassa kauas taaksepäin. Pyhän Ristin kirkon alueella vaikuttivat ensin luostarikirkon rakentaneet fransiskaaniveljet. Yhteisön hoidossa oli laajat maa-alueet laitumineen, joissa myös karjaa kasvatettiin. Talleja tarvittiin, sillä karja tarvitsi suojaa. Viljat, voi ja villakaan ei säilynyt taivasalla. Kun munkkiyhteisö lakkautettiin Kustaa Vaasan päätöksellä vuonna 1538, munkit häädettiin alueelta. Rakennukset, laitumet ja tilat vaihtoivat omistajaa samalla kun kruunu otti ne haltuunsa ja vuokrasi ne edelleen. Osuudet kruunulle otettiin kaikesta tuotosta. Historiatiedoissa mainitaan mm. vuodelta 1545 kuinka monta litraa/kiloa ruista, maltaita, voita ja villaa tuotettiin. Härkien, lehmien lampaiden ja vuohien määräksi ilmoitettiin 73 silmäparia.

Pyhän Ristin kirkon lähellä sijainnut pappila oli tuhoutunut tulipalossa vuonna 1538, eikä sitä rakennettu samalle paikalle uudelleen. Sen sijaan Kuninkaankartano perustettiin alueelle ja sen kehittymisen myötä sai alkuvauhdit Rauman voutikunnan keskus.

Vuosikymmenten ja vuosisatojen vaihtuessa alkoi myös Rauman kaupunki rakentumaan entistä vahvemmin alueelle. Vanhat fransiskaaniveljien hallinnoimat rakennukset ja alueet muodostivat pohjan myös kehittyvälle Rauman seurakunnalle.

Tallikedon Talli

Nykyisen juuri saneeratun virastotalon paikalla sijaitsi viimeinen ns. pappilarakennus. Puinen pappila piharakennuksineen purettiin 1960-luvun alussa, mutta pihan perällä sijainnut Talli säilytettiin. 1920- ja 1930-luvulla tätä Tallia käyttivät ne kaupunkilaiset, jotka olivat vuokranneet pappilan laidunmaita.

Vanhassa Raumassa asunut tyttö tai poika vei aamuisin lehmän laitumelle ja haki sen illalla pois. Joinakin vuosina eläin vietiin yöksi kotiin, mutta toisina vuosina se saatettiin jättää yöksi tuohon pappilan talliin riippuen siitä, millainen sopimus oli saatu aikaiseksi pappilan kanssa. Tallikedolla ja sen Tallissa ovat raumalaiset lapset ja nuoret tavanneet toisiaan siis aiemminkin.

Talliketo (nykyinen ”cittarin”, ”mäkkärin” ja Prisman alue) on tuttu kokoontumispaikka raumalaisille lapsille ja nuorille. 100 vuotta myöhemmin nuoriso voi ensin pörrätä ”Cittarin parkkialueella” ja tulla sitten tapaamaan toisiaan Tallin nuorteniltaan. Lehmä vain on vaihtunut mopoautoon ja kedon kukkaset biljardipöytään.

Tarkkaa tietoa ei taida löytyä mistään mikä on juuri tämän Tallin todellinen ikä. Selvää kuitenkin on, että se on vahva osa paikallista historiaa ja jatkumoa.

Tallirakennus muutettiin vuonna 1965 autotalli- ja varastotiloiksi. Tätä ennen siinä oli puucee-, pesutupa- ja varastotiloja. Vankassa rakennuksessa on noin 46 cm paksut tiilirakenteiset ulkoseinät. Rakennuksen länsipäädyssä oli asunto. 2000-luvun lopussa tehty remontti muutti Tallin varastotilasta liiketilaksi. Edelliset asukkaat ovat pitäneet Tallia hyvin.

Kuluvan vuoden aikana lapset, nuoret ja perheet alkavat kokoontumaan Tallissa. Katsotaanko samalla vielä vähän kauemmas historiaan, parin tuhannen vuoden taa?

“Sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa”.

Kertomuksen mukaan paimenet päätyivät erään tallin luo. Sieltä he löysivät Marian, Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä eläinten keskellä.

On kunnia saada liittyä edelleen tähän kertomukseen, raumalaisten ikiomassa Tallissa.

Talli, kasvatuksen asialla jo ensimmäisestä joulusta.

Teksti: Jani Ahonen, johtava kasvatuksen ohjaaja

Sinisellä taustalla valkoinen teksti Talli. I:n piste on tähti. Alla teksti Kasva ihmeessä.

Tallin logon on suunnitellu visuaalinen viestijä Heli Lehtonen. Logossa on yhdistetty kristillistä symboliikkaa sekä tarinaa tähden avulla löytyneestä tallista.

Muutos näkyy myös seurakunnan nuorten sosiaalisen median yhteisössä: Kalliokamari-nimiset tilit muuttuivat Talli-nimisiksi, ja seurakunnan nuorten/nuorisotyön kanavat löytyvät nyt InstagramistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, TikTokistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, YoutubestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Snapchatista nimella @raumansrknuoret sekä Talli.

Ihmisiä ulkona vilkuttamassa

Tervetuloa Talliin vuonna 2023! Kuvassa nuoristotyön tiimi, joka kävi tutustumassa uuden toimitilan ulkoasuun joulukuisena pakkasiltana.

2022-12-20 16:06:00.0