Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Ilmastokriisi vaarantaa koulunkäynnin

Pitkittynyt kuivuus luo turvattomuutta Keniassa. Kerion laakson pitkäaikaisten turvallisuushuolien ja köyhyyden vuoksi paimentolaisperheet laittavat lapsensa mieluummin paimentamaan eläimiä kodin lähelle kuin kouluun. Sillä päätöksellä on ollut Cheptoyon, 21, elämässä dramaattinen merkitys.

Cheptoyo kantaa isoa heinäkasaa hartioillaan hiekkatiellä.

Heinän ja polttopuun kerääminen on raskasta työtä. Cheptoyolta kuluu matkojen kävelyyn paahtavassa kuumuudessa jopa kuusi tuntia. Päiväpalkka on alle 10 senttiä.

Repun tapaan juuttinarulla selkään sidottu heinäkasa näyttää kaukaa katsottuna harmailta siiviltä. Cheptoyo, 21, laskee painavan kuorman maahan ja hieroo karkeiden heinien pistelemää olkaansa.

”Jos en käy keräämässä heinää, lapseni eivät saa syötävää”, hän sanoo. Rakennusmateriaalina Luoteis-Keniassa edelleen käytettävän heinän ja polttopuun kerääminen on raskasta työtä. Cheptoyolta kuluu matkojen kävelyyn paahtavassa kuumuudessa jopa kuusi tuntia. Päiväpalkka jää 10 Kenian shillinkiin, alle 0,1 euroon.

”Elämämme on tällaista koska en ole käynyt koulua. Emme kasvaessamme tienneet muuta toimeentuloa kuin karjankasvatuksen”, Cheptoyo sanoo.

Me-sanalla hän viittaa itsensä lisäksi edesmenneeseen puolisoonsa. Nuori Cheptoyo on leski. Puoliso tapettiin, kun hän oli vahtimassa pariskunnan karjaa Kerio-joen rannalla.

Cheptoyo ja hänen lapsensa
Omille lapsilleen Cheptoyo haluaa tarjota koulutien, joka mahdollistaa köyhää paimentolaiselämää laajemmat valinnanmahdollisuudet.

Köyhyys lisää väkivaltaa

Naudat ja kamelit ovat paimentolaisten arvokkainta omaisuutta. Eläinten laidunmaat ovat kuitenkin katoamassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Kuivuus ajaa naapureita toistensa maille, mikä synnyttää konflikteja. Koska varastetuille eläimille on olemassa myös ulkopuolisia maksavia ostajia, ryöstely saattaa johtaa hyvinkin raakaan väkivaltaan. Köyhyys ajaa epätoivoisiin tekoihin.

Puolison ja 15 naudan menettäminen sysäsi Cheptoyon köyhyyteen yhdessä päivässä. Tragediasta on kulunut reilu vuosi. Kahdeksan kuukauden ikäinen Nangàt-poika ei ole koskaan tavannut isäänsä. 3-vuotias Kalalwa käsittelee varmoin ottein isoisän perheelle lahjoittamia vuohia, mutta tyttö on todennäköisesti liian pieni muistamaan isää.

Väkivalta ulottuu myös lapsiin ja nuoriin, kun kostonkierteestä kiihtyvä turvattomuus saa perheet vetämään lapsensa pois koulusta. Osa jatkaa kouluaan toisella alueella, köyhimpien perheiden lapset eivät ehkä palaa kouluun.

Cheptoyo
Cheptoyo näkee, että kuivuus aiheuttaa konflikteja, ryöstelyjä ja väkivaltaa. Köyhyys ajaa epätoivoisiin tekoihin.

Koulutus muuttaa elämän

Alueen pitkäaikaisten turvallisuushuolien ja köyhyyden vuoksi Kerion laakson paimentolaisperheet laittavat lapsensa ennemmin paimentamaan eläimiä kodin lähelle kuin koulutielle. Lukutaidottomuus ja kouluttautumattomuus vievät mahdollisuudet valita muunlaisen tien kuin ilmastonmuutoksen vaikutuksille herkän paimentolaisuuden.

Köyhyyden vuoksi tytöt naitetaan Kerion laaksossa hyvinkin nuorina. Lapsuudenperheen puolisolta saamat myötäjäiset turvaavat elämää edes hetken. Cheptoyo tunsi puolisonsa jo lapsuudesta.

“Hän vierailee joskus unissani. Herätessäni en meinaa muistaa, että hän on kuollut.”

Cheptoyo haluaa tarjota lapsilleen mahdollisuuden erilaiseen elämään.

”Haluan, että lapseni menevät kouluun. Koulutus on tärkeää eikä koulua käyneiden tarvitse kuolla huolehtiessaan karjasta”, hän sanoo.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan katastrofirahastoa

Yhteisvastuukeräyksen avulla Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahasto tukee lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa. Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen on kasvattanut turvattomuutta ja saanut tuhannet lapset ja nuoret keskeyttämään koulunkäynnin. KUA:n hankkeen tavoitteena on saada 41 500 erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa lasta ja nuorta takaisin kouluun tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.

Osallistu Yhteisvastuukeräykseen

Voit osallistua keräykseen MobilePaylla - voit lahjoittaa lähettämällä halutun lahjoitussumman numeroon 62485. MobilePaylla tehdyt lahjoitukset kerryttävät Rauman seurakunnan keräystulosta.

Voit osallistua myös tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/raumaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 301738.  Yhteisvastuun pankkitilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28.

Kiitos lahjoituksestasi!

Keräyslupa RA/2020/639 / Kirkkopalvelut.

Yhteisvastuu -logo

Teksti: Elisa Rimaila | Kuvat: Antti Yrjönen

2023-03-08 15:41:00.0