Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Apu menee perille Suomessa ja maailmalla. KIITOS!

Poimintoja Suomeen jääneen avun perille menosta ja esimerkkejä Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta kanavoidusta Yhteisvastuu-avusta.

Apu menee perille! Yhteisvastuun logo. Pinkki tausta.

Yhteisvastuulla 2021 tuettiin ja tuetaan vähävaraisia ikäihmisiä

Yhteisvastuukeräyksellä 2021 kerättiin varoja taloudellisesti heikoissa olosuhteissa eläville ikäihmisille. Suomeen jäänyt tuki jakautui seurakunnille, Kirkon Diakoniarahastolle sekä ikäihmisten digitaitokoulutusta järjestävälle kansanopistoverkostolle. Yhteisvastuukeräyksen tulos oli toisen peräkkäisen pandemiavuoden haasteista huolimatta hienot 2011 432,87 €.

Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille – seuraavassa on poimintoja avun perillemenosta.

Kirkon diakoniarahasto avustaa hakemusten perusteella

Kirkon diakoniarahasto käyttää Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotto-osuutensa avustamalla ikääntyneitä vähävaraisia taloudellisessa ahdingossa. Apu myönnetään seurakuntien kautta diakoniatyöntekijän hakemuksen perusteella. Avustukset ovat keskimäärin n. 1 500 €. Tyypillinen esimerkki avunsaajista on iäkäs tamperelainen leskirouva, jonka talouden kaatoi pitkään jatkunut sairaalajakso. Vaikka Kela ja kunta tulivat vastaan, omavastuuosuudet olivat liian isoja pienellä eläkkeellä sinnittelevälle ikäihmiselle. Puolison hautajaisista oli jäänyt velkaa ja asunto oli yhden ihmisen eläkkeestä liian kallis.

Diakoniatyöntekijän kanssa tilannetta käytiin läpi ja haettiin tukea niin Kelasta, sosiaalityöstä kuin yhteisvastuukeräysvaroista, joilla sairaalalaskut lopulta saatiin maksuun.

”Leskirouva oli hyvin huojentunut, kun sai avun sairaalalaskuihin. Laskuista murehtiminen oli vienyt jo yöunet”, kiittelee sosionomi-diakoni Virpi Savela-Saarinen Tampereen seurakuntayhtymän Liki-hankkeesta.

Teksti: Anita Salonen, Pilvi Kähkönen

Seurakunnilta tukea apteekkilaskuista parturikäytiin

Yksi viidesosa kunkin vuoden keräystuotosta jää oman seurakunnan alueella jaettaviin diakonisiin avustuksiin. Vähävaraisia ikäihmisiä on jo ilahdutettu vuoden 2021 tuotolla eri puolilla maata muun muassa seuraavasti:

 • jaettu ruoka-avustuksia ja hankittu ruokalahjakortteja
 • hankittu peittoja, tyynyjä ja liinavaatteita kotihoidon jaettavaksi
 • annettu avustus tai lahjakortti apteekkilaskuihin
 • myönnetty kampaamo- ja parturilahjakortteja tai jalkahoito- tai hierontalahjakortteja
 • järjestetty virkistyspäiviä, joihin vaihtelevasti eri puolilla maata on kuulunut esim. hiusten leikkaus tai hieronta, lounas sekä kuljetus
 • tuettu digitaitoja esim. kansalaisopiston tai oppilaitoksen kanssa

TULOSSA: Ikäihmisten digitaitokoulutukset

11 PAIKKAKUNNALLA toteutetaan Yhteisvastuun ja valtionosuusrahoituksen avulla maksuttomia ikäihmisille suunnattuja digitaitojen koulutuksia pääosin vuonna 2023.

Lieksan kristillisessä opistossa ensimmäiset kolmen päivän digikoulutukset toteutettiin jo syksyllä 2022. Tavoitteena oli perehdyttää opiskelijat digitaitoihin perusteista lähtien ja harjaannuttaa heidät käyttämään tietokonetta ja älypuhelinta päivittäisten asioiden hoitamiseen.

Digitaitokoulutuksia vuonna 2023:

 • Järvenpää, Kaustinen, Lapua, Pieksämäki, Ruokolahti / STEP-koulutus
 • Karstula / Evankelinen Opisto
 • Lieksa / Kristillinen Opisto
 • Mieslahti / Kainuun Opisto
 • Nykarleby / Kredu
 • Oulu / Vuolle Opisto
 • Turku / Kristillinen Opisto

Kuva, joka sisältää kohteen henkilö

Kuvaus luotu automaattisesti

Koulutusta ja tukea katastrofien uhreille

Vuonna 2021 Kirkon Ulkomaanapu tuki Yhteisvastuukeräyksen avulla etenkin kriisialueiden koululaisia.

Tukea entisille pakolaisille Etelä-Sudanissa

Etelä-Sudanissa tavoitteena oli saada lapset palaamaan kouluun koronapandemian jälkeen ja vahvistaa paluumuuttajien, maan sisäisten pakolaisten ja haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen ruokaturvaa ja toimeentulomahdollisuuksia. 1200 kotitaloutta (yhteensä 7583 ihmistä) sai käteisavustuksia ja 2000 koulunsa keskeyttänyttä lasta ja nuorta mahdollisuuden palata kouluun. Lisäksi KUA koulutti 110 opettajavanhempainyhdistysten jäsentä. Kouluja tuettiin myös hygienian parantamisessa ja tartuntatautien ja koronan ehkäisyssä jakamalla hygieniatarvikkeita. Työ jatkuu.

Turvallisia oppimisympäristöjä

Syyrian lapsille ja nuorille Syyriassa kunnostettiin yhdessä syyrialaisen kumppanin kanssa 11 koulua Dara’an ja Damaskoksen maaseuduilla. Turvallisen ja esteettömän kouluympäristön sai yhteensä 5 037 lasta. Lisäksi 6 961 lasta osallistui erityisesti koulupudokkaille tarkoitetuille tukiopetuskursseille. Lapsille jaettiin myös koulutarvikkeita ja oppimateriaaleja sekä järjestettiin koulusulkujen aikana etäopetusta matkapuhelimilla. Lapset saivat myös osallistua vapaa-ajan aktiviteetteihin ja 57 opettajaa sai pedagogista koulutusta.

Jälleenrakennusapua Haitin maanjäristyksen jälkeen

Haitiin elokuussa 2021 iskenyt voimakas maanjäristys vaikutti ainakin 800 000 ihmisen elämään. Katastrofissa tuhoutui kirkkoja, kouluja ja sairaaloita ja se vaurioitti tärkeitä liikenneyhteyksiä, sähköverkkoja ja vedenjakelujärjestelmiä. Yhteisvastuun tuella yhteensä 1 000 perhettä sai koulutusta viljelyspalstan perustamiseen ja viljelytekniikoihin. Perheille jaettiin jamssin, keittobanaanin ja vihannesten pistokkaita ja siemeniä. Käteisavustusten avulla perheet pystyivät hankkimaan tarvitsemiaan elintarvikkeita ja jälleenrakennustarvikkeita.

Koulutus luo turvaa Somalian kriisin keskellä

Kuivuudesta ja konflikteista kärsivässä Somalian Baidoassa jaettiin vuoden 2021 aikana oppimateriaaleja 3 000 oppilaalle. Kouluihin palkattiin 50 opetusalan ammattilaista, joille jaettiin opetusmateriaaleja ja järjestettiin koulutusta pedagogisista taidoista. Koulutuksen tärkeydestä kertoviin tilaisuuksiin osallistui 981 perinteistä ja uskonnollista johtajaa ja oppilaiden vanhempaa sekä 5 712 oppilasta. Kouluissa tiedotettiin myös koronavirukselta suojautumisesta ja jaettiin kasvomaskeja ja hygieniatarvikkeita. Työ jatkuu.

Koulupudokkaat kirivät opintojaan kiinni Ugandassa

Yhteensä 1 149 peruskoulun oppilasta ja 306 toisen asteen oppilasta osallistui opetukseen nopeutetun koulutusohjelman keskuksissa Länsi-Niilin alueella ja Lounais-Ugandassa. Lisäksi tukea koulunkäyntiin sai 26 012 peruskoululaista ja 2 324 toisen asteen oppilasta. Yhteisvastuuvaroin on palkattu 135 peruskoulun opettajaa, 90 nopeutetun koulutusohjelman apulaisopettajaa, 28 ala-asteen opettajaa ja 37 toisen asteen opettajaa sekä 12 kouluavustajaa. Lisäksi 2 369 tyttöä ja nuorta naista sai kuukautistarvikkeita ja kuukautisiin liittyvää koulutusta. Työ jatkuu.

Teksti: Elisa Rimaila | Kuvat: Kirkon Ulkomaanapu

Näin lahjoituksesi auttaa 2023

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn. 

Ulkomailla

Noin 60 % keräystuotosta ohjataan Kirkon UlkomaanavunLinkki avautuu uudessa välilehdessä katastrofirahastoon, josta humanitaarisen avun muodossa tuetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.

Kotimaassa

Noin 20 % keräystuotosta jää keräävälle seurakunnalle nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

Toinen n. 20 % osoitetaan Aseman Lapset ry:lleLinkki avautuu uudessa välilehdessä kouluja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-0-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.

Lue tämän vuoden kohteista Yhteisvastuun sivuiltamme.

Yhteisvastuuta vuodesta 1950

Yhteisvastuu on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja välittämisen kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja maailman humanitaarisilla katastrofialueilla. Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Auta ja lahjoita.

Osallistu keräykseen:

Osta ja auta

Ostamalla Yhteisvastuu-tuotteita voit auttaa lähimmäisiä lähellä ja kaukana. Yhteisvastuu-tuotteet myy Sacrum Oy, Fabianinkatu 8, 00130 Helsinki, p. 020 754 2350 Verkkokauppa: sacrum.fi/yhteisvastuuLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kiitos lahjoituksestasi!

Kirkkopalvelujen keräyslupa Manner-Suomessa RA/2020/639, voimassa toistaiseksi. Ahvenanmaalla: Keräyslupa ÅLR/2022/9229, voimassa 1.1. – 31.12.2023.

Sydämellinen kiitos lahjoituksestasi! Apusi on korvaamattoman tärkeää. 

Linkki avautuu uudessa välilehdessä

12.4.2023 10.57