Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Yhteyttä, iloa ja sisältöä elämään vapaaehtoistyön kautta

Iloisia ihmisiä ja välitön tunnelma, se on ensivaikutelma, kun saapuu Franciscus-talolle, eli Rauman seurakunnan olohuoneeseen. 

Seitsemän ihmistä, joista usea hymyilee.

Seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori Virve Järvinen istuu kahvittelemassa vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Muutama vakituinen kävijäkin on jo ehtinyt paikalle, vaikka ovet ovat vasta auenneet. 

Franciscus-talo on ikäänkuin seurakunnan vapaaehtoistyön keskus, joka on avoinna maanantaista torstaihin klo 10–14. Kävijöille tarjotaan kahvia ja hyvällistä sekä keskusteluseuraa, jos jututtaa. Aiheet kattavat elämän ilot ja surut ja ovet ovat avoinna aivan kaikille.  

”F-talolla” kokoontuu myös Käsillätekijät, vapaaehtoisten ryhmä, joka tekee kierrätysmateriaaleista erilaisia tuotteita lähetystyön hyväksi. Joulun alla on myynnissä muun muassa kynttilöitä, lapasia ja kortteja, kesällä askarrellaan löylytuoksuja koivunlehdistä. 

– Uusia ideoita otetaan mielellään vastaan ja jos käsillä tekeminen on se oma juttu, kannattaa tulla toimintaan mukaan, innostaa Virve.

Antaessaan saa on ihmeen totta

Kirkon päivystäjänä ja messuavustajana toimiva Marja Helamaa on ollut mukana seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa jo vuodesta 1999 lähtien. Hän kävi aikanaan Tuomasmessussa ja koki saavansa sieltä omaan elämäänsä niin paljon apua ja lohtua, että halusi laittaa hyvän kiertämään. 

Marja kertoo, että vapaaehtoisena saa olla oma itsensä ja jokainen toivotetaan tervetulleeksi sellaisenaan. Vapaaehtoistyössä tulee jaettua ihmisten kanssa ilot ja surut ja samalla omat murheet unohtuvat.

Marja Helamaa toimii kirkon päivystäjänä ja messuavustajana, mikä onkin hänelle kunniatehtävä, kun saa olla ”pyhän äärellä”. 

Kari Palmén menetti vaimonsa nelisen vuotta sitten, ja hän mietti, mitä alkaisi kaikella vapaa-ajallaan tekemään. Vaimo oli kehottanut miestään lähtemään seurakunnan toimintaan mukaan, ja Kari toteaakin nyt, että se oli hänelle paras päätös. 

Kari toimii messuavustajana keräämällä kolehtia ja on mukana Franciscus-talon toiminnassa. Hän on saanut uusia ystäviä ja merkitystä elämäänsä. Kun kysytään, mikä on Karin mielestä tärkeintä vapaaehtoistyössä, vastaus on lyhyt ja ytimekäs, ”sydämellä avustaminen ja palveleminen”.

Vapaaehtoistyöhön panostetaan nyt uudella tavalla

Rauman seurakunta perusti lokakuussa 2022 kahden vuoden määräaikaisen viran, johon Virve Järvistä pyydettiin vapaaehtoistyön koordinaattoriksi. Järvinen on aiemmin toiminut seurakunnalla diakonina ja kehittänyt vapaaehtoistoimintaa. 

Virven välitön, iloinen ja hersyvä luonne sopiikin hyvin työnkuvaan, missä on tarkoitus innostaa ihmisiä mukaan yhteiseen hyvään. 

– Meillä on seurakunnassa vapaaehtoistyön tiimi, jossa yhdessä kehitetään toimintaa. On ollut ilo huomata, miten hyvin puhallamme yhteen hiileen, Virve kertoo.

Rauman seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori Virve Järvinen kehottaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita lähtemään rohkeasti mukaan.

Yhteistyö on tiivistä myös Rauman muiden vapaaehtoistyötahojen kanssa. Prismassa pidettiin keväällä yhteinen vapaaehtoistyön infotilaisuus.

– Koordinaattorina pidän esillä vapaaehtoistyön eri osa-alueita ja ohjaan kiinnostuneita oikeisiin tehtäviin. Aina se oma paikka ei löydy ensi yrittämällä ja siksi onkin tärkeää keskustella jokaisen kiinnostuneen kanssa heidän toiveistaan ja elämäntilanteistaan, toteaa Virve.

Vaikka ajatellaan, että vapaaehtoiseksi hakeutuisi eniten eläkeikäisiä, on kyselyjä alkanut tulla myös 30-vuotiailta työssäkäyviltä ihmisiltä, joilla on halu tehdä hyvää ja antaa omastaan. 

Vapaaehtoistyön kirjo seurakunnassa

Seurakunnasta löytyy monenlaista vapaaehtoistyötä mistä valita. 

– On kirkon päivystäjät, apukädet ja apupoja Rauman Lapissa, vankilalähetit, Yhteisvastuukeräyksen lipaskerääjät, messuavustajat ja kirkkokahvittajat, listaa Virve. 

– Lisäksi vapaaehtoiset vetävät raamattupiirejä ja osallistuvat seurakunnan järjestämiin tapahtumiin. 

Apukädet ja Lapin apupoja tarjoavat konkreettista apua kodin pienissä töissä maksutta. 

Apukädet tulevat avuksi kodin pieniin töihin tai askareisiin. Taulut kiinnitetään seinälle, pyörän kumit pumpataan ja palaneet kattolamput vaihdetaan – jäädään halutessa myös kahvitteluseuraksi. 

Vanhemmalle ihmiselle voi olla mahdotonta vaihtaa palanutta kattolamppua tai ripustaa taulua seinälle, apukädet saapuvat paikalle sovitusti ja hoitavat homman. Virve vinkkaa, että apukädet tulevat myös mielellään yksinäisemmän ihmisen kahviseuraksi. 

– Lähimmäistä vartenhan me täällä olemme!

Kiinnostaako vapaaehtoistyö? 

Lämmin tunnelma, joka välittyi Franciscus-talolla, kertoo siitä, että vapaaehtoistyötä tehdään avoimella sydämellä ja toista ihmistä kunnioittaen. Kuten Marja Helamaa totesi: ”Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa iloineen ja suruineen ja se on arvokasta.”

Virve haluaakin kannustaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita lähtemään rohkeasti mukaan. 

– Toimimme täällä lähimmäisenrakkaudella. Jos kokee halua antaa omasta ajastaan muille, vapaaehtoistyö on oikea väylä siihen. Palkinnoksi saa itselleen uusia ystäviä, hyvän mielen ja sisältöä elämään.

Franciscus-talon vapaaehtoinen Erkki Kammonen ja vakituinen kävijä Oili Santala (kuvassa oikealla), kertovat miten heidät on otettu lämpimästi vastaan.

Vapaaehtoiset saavat opastusta ja ohjausta tehtäviin ennen aloittamistaan. 

– Kirkon päivystäjän ei esimerkiksi tarvitse osata kieliä tai olla opas. Riittää, kun on paikalla ja toivottaa kävijät tervetulleeksi, Virve selventää. 

Seurakunta on kiitollinen vapaaehtoistyöntekijöistä. 

– Näemme kuinka tärkeää työtä he tekevät ja haluamme tukea heitä siinä, toteaa Virve vielä lopuksi. 

Vapaaehtoistyo.fi/rauma -sivustolta löytyy monipuolinen valikoima vapaaehtoistyömuotoja Raumalla. 
Virve Järviseen voi ottaa yhteyttä, jos seurakunnan tarjoamat vapaaehtoistehtävät kiinnostavat. Virven tavoittaa parhaiten ma–pe klo 8–16 puhelimitse numerosta 044 769 1271 tai sähköpostilla virve.jarvinen@evl.fi

6.6.2023 14.08