Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Arjen ja Pyhän palvelija – seurakuntapapin työ Rauman seurakunnassa

Ei oltu pappia kyydissä, kun Taneli Ala-Oppaan auto, tuttavallisemmin Fia, päätti jäädä lepäämään Monnan hautausmaan parkkiin kesken virkatoimituksen. Onneksi muistotilaisuusvieras sattui paikalle ja seurakuntapastori pääsi mukaan muistotilaisuuteen.

Papit alttarin edessä.

Rauman seurakunnan seurakuntapapit Riitta Granroth ja Taneli Ala-Opas.

Taneli Ala-Opas on toiminut pappina vuodesta 2010. Hän tuli alunperin Rauman seurakuntaan teologian harjoittelijaksi ja toteaa omaan humoristiseen tyyliinsä jääneensä sellaiseksi. Myös Tanelin isä ja veli ovat pappeja, joten miehen kiinnostus papin työtä kohtaan kumpuaa jo lapsuudesta. Hän kokee, että tässä työssä on merkityksellisyyttä ja syvyyttä, kun Jumala ja ihminen kohtaavat.

– Pyhän palvelijana olen käytettävissä ihmisiä varten. Kaikki ovat samalla viivalla Jumalan edessä, ja pappina asetun palvelemaan Jumalaa ja kanssaihmistä, Taneli selventää.

Taneli Rauman Pyhän Ristin kirkon parvella.
Taneli Rauman Pyhän Ristin kirkon parvella.

Seurakuntapastori ja kappalainen Riitta Granroth liittyy keskusteluun. Hän on tulossa palaverista diakoniatoimistosta ja menossa seuraavaksi Virastotalon kappelin vihkimistilaisuuteen sekä vielä illaksi vihkiharjoituksiin Lapin kirkkoon. Tavallinen papin työpäivä siis, minkä aikana saattaa olla erilaisia toimituksia, kuten kaste, häät tai hautajaiset.

Riitta kertoo tulleensa Raumalle papiksi vuonna 1992, suoraan pappisvihkimyksen jälkeen. Välillä työ vei hänet viideksitoista vuodeksi Ranskan Marseillesiin Suomen Lähetysseuran lähetiksi.

Riitta Granroth ja Pyhän Ristin kirkko.
Pyhän Ristin kirkko tarjoaa kauniit puitteet hiljentymiseen. Kuvassa seurakuntapastori Riitta Granroth.

Kysymykseen, miksi pappeus? Riitta kertoo kasvaneensa ekumeenisessa perheessä, jossa monenlainen kristillisyys oli osa arkea. Rippikoulussa tehty henkilökohtainen uskonratkaisu ja syvä sisäinen halu tehdä vielä jonakin päivänä lähetystyötä, ohjasivat hänet lukemaan teologiaa.

Valmistumisen kynnyksellä Riitta alkoi pohtia, voisiko hänestä tullakin pappi, koska naisten pääsy papinvirkaan mahdollistui opiskelujen aikana.

– Pohdin, olisiko papin virka minua varten ja lopulta sain asiaan sisäisen rauhan ja varmuuden, kertoo Riitta.

– Tässä työssä näkyy upeasti vuosituhantinen perintö, joka siirtyy sukupolvelta toiselle ja jossa saa itsekin olla mukana viemässä viestikapulaa eteenpäin. Saamme palvella kolmiyhteistä Jumalaa ja seurakuntaa, lisää Riitta.

Riitta valitsee stoolaa.
Riitta valitsemassa kirkkovuoden teemaan sopivaa stolaa. Jokaisella papilla on oma alba, eli vaalea messupaita, jonka päälle puetaan värikäs nauha, stola.

Kun pappikin saa kahvia juodakseen

Papin työpäiviin mahtuu monenlaista kokouksista toimituksiin ja toimitusten valmisteluun. Saman päivän aikana voi olla sekä hautaan siunaaminen että häät.

– Joskus voi olla vaikeaa hypätä tunnelmasta toiseen. Ihmisten ilo ja suru koskettaa ja näin saakin olla, mutta papin täytyy hoitaa virkansa romahtamatta, vaikka ilon ja surun tunteissa saakin olla mukana. Sinä päivänä, kun mikään ei liikuta, on aika vaihtaa töitä, toteaa Riitta.

Rauman seurakunnan pappeja nähdään eri puolilla kaupunkia hoitamassa eri tehtäviä. Seurakuntapastorit vierailevat ikääntyneiden palvelutaloissa, kouluissa, sairaalassa ja erilaisissa piireissä. Lisäksi he ovat mukana rippikouluja diakoniatyössä ja tekevät yhteistyötä muun muassa Rauman kaupungin, erilaisten yhdistysten ja Merimieskirkon kanssa.

Toimitukset, kuten häät, hautajaiset ja jumalanpalvelukset ajoittuvat usein viikonloppuun, tästä syystä viikkovapaat ovatkin yleensä maanantaisin ja tiistaisin. Kerran kuussa jokaisen papin kalenterissa on vapaa viikonloppu.

– Tällöin ehtii hoitaa ”omia projekteja”, kuten Taneli toteaa, tai tehdä pihatöitä ja tavata ystäviä, lisää Riitta.

Papit kirjastohuoneessa katsomassa isoa kirjaa.
Pappien työtiloissa on kirjastohuone, josta löytyy myös vanha katekismus, jota Taneli ja Riitta tutkailevat.

Papin työssä liikutaan pintaa syvemmällä

Papin työhön kuuluu erilaisten ihmisten kohtaaminen ja rinnalla kulkeminen niin ilossa kuin surussa. He hoitavatkin paljon sielunhoitokeskusteluja, joissa pohditaan elämän suuria kysymyksiä tai käydään läpi ihmistä ahdistavia asioita.

– Korona-aika ja sotauutiset vaikuttivat sen, että saamme nykyisin useita yhteydenottoja, joissa pyydetään rukoilemaan ihmisten puolesta. Elämä on epävarmaa, eikä kaikki mene aina suunnitelmien mukaan, Taneli sanoo.

– Meidän kanssa voi tulla juttelemaan jos elämän merkityksellisyys tai hengelliset kysymykset nousevat ajankohtaisiksi. Olemme myös vaitiolovelvollisia, muistuttaa Riitta.

Joskus pappi hälytetään paikalle nopeallakin aikataululla esimerkiksi kuolevan luokse ja omaisten tueksi.

– Yksi liikuttavimmista hetkistä työssäni oli, kun näin sairaalan kappelissa pienen vauvan arkun, se jätti sanattomaksi, Riitta muistelee vieläkin herkistyneenä.

Tanelin mielestä työn ydin ja suola ovat jumalanpalvelukset sekä toimitukset ja esimerkiksi se, kun rippikoulunuoret heittäytyvät avoimella sydämellä prosessiin mukaan.

– Koskettavinta tässä työssä on ihmisten luottamus meihin, sanoo Taneli.

Papit alttarilla.
Riitta ja Taneli Pyhän Ristin kirkon alttarilla toimitukseen valmistautumassa.

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme

Kun antaa paljon toisille, kannattaa myös omasta jaksamisestaan pitää huolta. Sekä Riitta, että Taneli kiittelevät työyhteisöään ja johtoa siitä, että työilmapiiriin ja työhyvinvointiin on kiinnitetty paljon huomiota.

Molemmat papit viihtyvät työssään ja kokevat sen itselleen merkitykselliseksi. Yksi suurimmista voimavaroista jokaisena päivänä, on suhde Jumalaan.

– Vakaumus antaa voimaa hoitaa tätä virkaa haastavampinakin päivinä. Minulla on perusluottamus siihen, että Jumala kantaa, siksi voin levätä siinä, Riitta kertoo.

Tanelia voimaannuttaa tieto, että Jumala on olemassa ja katsoo puoleemme.

– Voin jättää elämäni Hänen käsiinsä, tuntui miltä tuntui. Uskon salaisuus ylittää meidän ihmisten tunteiden ja ajatusten menemiset ja tulemiset, Jumala on silti läsnä, toteaa Taneli.

Pappi jakaa ehtoollisviiniä.
Ehtoollinen on yhteyden, ilon ja kiitoksen ateria. Kuvassa Taneli palvelee Riittaa jakamalla viiniä.

Rauman seurakunnan päivystävä hengellinen työntekijä on tavoitettavissa jokaisena päivänä klo 12–20 numerossa: 040 686 7700.

Ensisijaisesti tarjolla on päivystysluonteista, äkillisen tarpeen synnyttämää hengellistä ja eksistentiaalista keskustelutukea sitä tarvitseville. Päivystävän hengellisen työntekijän voi kutsua paikalle esimerkiksi sairaan tai kuolevan sekä omaisten luo ikääntyneiden palveluasumisyksikköön tai kotiin.

3.7.2023 13.57