Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Aarto Jalavan pitkä ura seurakunnan luottamustehtävissä sai juhlallisen tunnustuksen. –Tuntuu uskomattomalta

Tasavallan presidentti Alexander Stubb myönsi huhtikuussa 2024 seurakuntaneuvoksen arvonimen Rauman seurakunnan ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon luottamustehtävissä toimineelle Aarto Jalavalle. Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Ihminen taustallaan kiviseinä

”Paljaskonttine raumlaine” Aarto Jalava on tehnyt pitkän uran kirkon luottamushenkilönä. Hänestä on tärkeää, että raumalaiset kokisivat kotiseurakuntansa omakseen.

–Tuntuu juhlalliselta ja uskomattomalta, että minulle on myönnetty tällainen arvonimi. En tuntenut olleeni niin merkittävissä tehtävissä, Jalava kuvailee vaatimattomasti.

Kuultuaan, että arvonimeä juhlistamaan on kutsuttu ihmisiä juhlatilaisuuteen Nuortentalolle, Jalava pohti hetken, meneekö kaikki nyt jo hieman överiksi.

–Olen kuitenkin kunnianosoituksesta todella iloinen, hän lisää.

Huomattavan pitkä ura kirkon vaikuttajana

Jalavan taival seurakunnan luottamustehtävissä on ollut pitkä ja merkityksellinen. Hän aloitti uransa 1970-luvun puolivälissä seurakunnan yhteiskunnallisessa toimikunnassa silloisen seurakunnan kappalaisen Raimo Vuoriston kutsusta. Luottamustehtävät jatkuivat tiedotustoimikunnassa vuonna 1979. Rauman kirkkovaltuustoon Jalava valittiin 1980-luvun puolivälissä ja siitä lähtien hän toimi kirkkovaltuutettuna aina vuoteen 2021 saakka, kaikkiaan yhdeksän kautta, kolmenkymmenen kuuden vuoden ajan. Yhden nelivuotiskauden Jalava toimi kirkkovaltuuston puheenjohtajana, mutta useimmat kaudet kirkkoneuvoston jäsenenä.

Henkilö istuu kirkon penkissä ja vieressä patsas
Aarto Jalava ja kirkon rouva, Kerttu Horilan veistos ”On riemu kun saan tulla sun Herra temppeliis” (vuodelta 2008). Jalava oli aikanaan kirkkoneuvostossa tekemässä päätöstä veistoksen hankkimisesta seurakunnalle.

Kirkolla on aina ollut suuri merkitys Jalavalle. Kirkolliseen vaikuttamiseen hän lähti mukaan, koska seurakunnan toiminta oli tullut tutuksi monen kirkon päätöksenteossa mukana olevan sukulaisen kautta.

–Oma äitini, kaksi enoani Frans Heino ja Erkki Heino sekä yksi serkuistani Paavo Heino olivat olleet myös kirkkovaltuuston jäseniä. Serkkuni Paavo sai aikanaan hänkin seurakuntaneuvoksen arvonimen. Tämä on vähän kuin sukuvika, Jalava kertoo pilke silmäkulmassa.

Seurakunnassa Jalavalle on tärkeää erityisesti seurakunnan perustehtävä: Sanan julistaminen ja ilosanoman levittäminen raumalaisten keskuuteen. Rauman seurakunnan vahvuutena Jalava näkee juuri sen voimakkaan ja vankan perustan, johon koko seurakunnan toiminta nojaa.

Jalavan ura ei ole ollut pelkkää oman seurakunnan piirissä vaikuttamista: hän oli edustajana kirkolliskokouksessa kuudentoista vuoden ajan. Näiden vuosien aikana Jalava näki muutoksen esimerkiksi kirkolliskokouksen kokoussalin etupenkissä, jossa piispat istuvat. Tuona aikana kaikki piispat vaihtuivat.

–Meitä edustajakonkareita oli kyllä useampia, Jalava kertoo.

Kirkolliskokouksessa mielenkiintoisinta ja antoisinta Jalavalle oli valiokuntatyö. Työkokemus kaupungin sosiaalikeskuksen talouspäällikkönä sekä kokemus yleensäkin hallinnollisissa tehtävissä auttoi ensimmäisen nelivuotiskauden aikana kun pääsin hallintovaliokuntaan. Työ jatkui seuraavien kolmen kauden aikana talousvaliokunnassa, jota voidaan pitää kirkolliskokouksen merkittävimpänä valiokuntana.

–Jotkut pitävät pitkiä puheita täysistunnoissa, mutta kirkolliskokouksen varsinainen työ tapahtuu valiokunnissa. Se oli mielenkiintoista, Jalava kuvailee.

Ensimmäisenä syksynä Jalava yhtyi talousarvioaloitteeseen, jolla esitettiin määrärahaa Olkiluodon työmaapapin palkkaamiseen. Aloite koki tylyn vastaanoton täysistunnossa.

–Sain kuitenkin kirkkohallituksesta vinkin, että aloitetta kohdeltaisiin todennäköisesti hellemmin, jos määräraha sisältyisi kirkkohallituksen omaan talousarvioesitykseen kirkolliskokoukselle. Niinpä toimin aktiivisesti määrärahan puolesta. Olin yhteydessä kirkkohallituksen talousjohtajaan ja yhteiskunnallisen työn vastaavaan, Teollisuuden Voiman (TVO:n) toimitusjohtajaan, Eurajoen kirkkoherraan sekä talousvaliokunnan eräisiin jäseniin. Seuraavan vuoden talousarvioon määräraha hyväksyttiin, ja se olikin kirkkohallituksen budjetissa usean vuoden ajan.

Kotikirkko ja kuorolaulu lähellä sydäntä

Pyhän Ristin kirkossa Aarto Jalava on käynyt pienestä pitäen. Vahva lapsuusmuisto liittyy kirkkoon ja adventtiaikaan vuonna 1957. Jalava oli liittynyt vuonna 1955 silloin perustettuun Rauman poikakuoroon ja pääsi kuoron kanssa paria vuotta myöhemmin laulamaan Hoosiannaa urkuparvelle.

–Se kokemus oli jännittävä ja juhlallinen, Jalava muistelee. Tämän jälkeen hän on laulanut kotikirkossaan yhteensä satoja kertoja niin Poikakuoron, Rauman kamarikuoron, Rauman kirkkokuoron kuin Rauman Mieslaulajienkin riveissä. Mieslaulajissa hän on ollut mukana 52 vuoden ajan.

Kuoroharrastuksen lisäksi Aartolle on tärkeää kotiseudun historia sekä henkilöhistoria. Liikkuminen on terveyden kannalta erittäin tärkeää. ja siinä ovat avuksi Rauman ympäristön monet, hienot pyöräreitit

Arvonimeä Jalava aikoo juhlistaa vaatimattomalla tyylillään:

–Voi oll, ett mennä viikoloppuns syämä ja kaffellp Pirjon kans kahde!
 

Henkilöitä alttaritaulun edessä
Aarto Jalava on kiinnostunut historiasta ja on ollut mukana myös Rauman seurakunnan historiikkiprojektissa. Kuva teoksesta ”Risti ja lounatuuli - Rauman seurakunnan historia keskiajalta vuoteen 1640”, toim. Anu Lahtinen ja Miia Ijäs (2015). Kirjan kuva: Paula Niittynen.


 

Aarto Jalava:

 • Syntyi Raumalla 9.5.1947
 • Puoliso lastenhoitaja Pirjo Jalava; aktiivinen seurakuntalainen
 • Kävi koulua Rauman poikalyseossa, josta ylioppilaaksi vuonna 1966
 • Taitaa rauman kielen; mönsträtt Nortamo-seoraha vuann 1976
 • Opiskeli valtiotieteen kandidaatin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 1970
  Työura:
 • Lönnström Oy:n henkilöstötoimiston toimistopäällikkö vuosina 1971-1976,
 • Rauman kaupungin verotoimiston verovalmistelija vuosina 1977–1978,
 • Rauman kaupungin sosiaalikeskuksen talouspäällikkö vuosina 1978–2011
 •  eläkkeellä vuodesta 2011
 • Rauman seurakunnan ja evankelis-luterilaisen kirkon luottamustehtävissä vuosina 1975–2021

Seurakuntaneuvoksen arvonimen saaneen Aarto Jalavan kunniaksi pidetään juhlatilaisuus Raumalla Nuortentalolla, Hallikatu 12, torstaina 6. kesäkuuta kello 17.30. Kahvitarjoilu alkaa klo 17. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

 

4.6.2024 15.38