Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys auttaa yksinäisiä nuoria

Joka kuudes nuori kokee yksinäisyyttä. 20 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotosta ohjataan HelsinkiMission kautta yksinäisten tukemiseen: HelsinkiMissio auttaa yksinäisiä nuoria tarjoamalla kriisi- ja keskusteluapua ympäri Suomen.

Poika nojaa seinään, taustalla ikkuna.

Joskus voi näyttää siltä, että lapsella tai nuorella on kavereita, mutta tosiasiassa hän on yksin. Tämä on 16-vuotiaan Lauri Pajukankaan kokemus.

– Nuorempana minulla oli kyllä kaveriporukka, mutta sen sisällä minua kiusattiin ja poissuljettiin, hän kertoo.

Laurin rooli oli luokan poikien keskuudessa ”se herkkis”. Hänestä vitsailtiin eikä ikäviä sanoja säästelty. Kun hän toisinaan alkoi itkeä, toiset ilkkuivat: ”Menikö tunteisiin?”

– Se oli kaikista inhottavinta. Tuntui, että poikien kesken tunteita ei saanut kokea eikä näyttää.

Lauri ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Joka kuudes nuori kokee tälläkin hetkellä yksinäisyyttä. Tilanne pahentui koronapandemian aikana eikä ole palautunut sitä edeltävälle tasolle.

Yksinäisyys haittaa keskittymistä oppitunneilla sekä on yhteydessä liialliseen somen käyttöön, koulupoissaoloihin ja mielenterveysongelmiin. Yksinäisyyttä kokevista nuorista kolmannes ei tapaa ikätovereitaan koulun ulkopuolella viikoittain, edes verkossa.

Tilanne on vakava.

Apua nuorten yksinäisyyteen

Lauri Pajukangas toivoo, että yhä useampi saisi yksinäisyytensä apua. Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotosta viidesosa ohjataankin HelsinkiMission kautta yksinäisyyttä kokevien nuorten tukemiseen.

– Yksinäisyyttä ei pitäisi joutua salailemaan, vaan siitä tulisi voida puhua opettajille ja vanhemmille. Heidän avullaan tilannetta voidaan usein ratkaista, Lauri toteaa.

Aina puhuminen lähipiirille ei kuitenkaan ole mahdollista. HelsinkiMission kautta 12–29-vuotias nuori voi hakea vapaaehtoista kaveriksi, jonka kanssa puhua luottamuksellisesti – tai ihan vain tehdä jotakin kivaa.


 

Lisäksi järjestö ylläpitää Nuorten kriisipistettä, jossa pääsee keskustelemaan ammattiauttajan kanssa maksutta, ilman pitkiä odotusaikoja, lähetettä tai diagnoosia. Yksinäisyyteen voi hakea apua, ja työntekijät on koulutettu siihen liittyvien kysymysten kohtaamiseen. Nuorten kriisipiste toimii fyysisesti Helsingissä mutta auttaa etänä 12–29-vuotiaita ympäri Suomen.

HelsinkiMission työ on tehokasta: jokainen järjestölle lahjoitettu euro palautuu yhteiskunnalle lähes kaksinkertaisesti jo saman vuoden aikana. Hyöty koituu kustannuksista, joita julkiselle terveydenhuollolle muutoin tulisi.

Hyväksyviä yhteisöjä tarvitaan

Yksinäisyyttä vähentää myös HelsinkiMission School to Belong -ohjelma, joka toimii tällä hetkellä yli sadassa oppilaitoksessa ympäri Suomea. Kaksikielinen ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä ja tarjoaa työkaluja yhteisöllisyyden lisäämiseen. Niissä kouluissa, joissa ohjelma toimii, nuoret kokevat voivansa vaikuttaa omaan yksinäisyyden tunteeseensa entistä paremmin.


 

Lauri Pajukankaan kohdalla yksinäisyys helpotti, kun vanhemmat neuvoivat jättämään kurjan kaveriporukan. Lauri on luonteeltaan puhelias ja sosiaalinen, joten hän uskalsi tarttua tuumasta toimeen.

– Yhtenä päivänä en vain mennyt välitunnilla poikien joukkoon, vaan rohkaistuin ja etsin kavereita tytöistä, hän kertoo.

Se tuntui paremmalta.

Sittemmin Laurille tärkeintä on ollut löytää omantuntuisia yhteisöjä. Viime syksynä hän pääsi ilmaisutaidon lukioon Kallioon. Koulu on mukana School to Belong -ohjelmassa.

– Siellä ilmapiiri on ystävällinen ja hyväksyvä. Voin olla oma itseni eikä kukaan nälvi siitä. Se on tuntunut uskomattomalta, Lauri sanoo.

Laurin tarinan voi katsoa myös YouTubessa. 

Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin 

Lähikeräysten ohella voit antaa lahjasi Rauman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon 62485 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/raumaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.   

Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 301738.   

Kiitos lahjoituksestasi! 

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2023/7525.

Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

12.6.2024 12.21