Urkusatu herättää ajatuksia erilaisuudesta
Tällä viikolla vietetään lasten kulttuuriviikkoa. Raumalaiset päiväkotiryhmät pääsivät katsomaan ja kuuntelemaan Pyhän Ristin kirkkoon urkusatua Mio, Adisa ja kuiskaajakuusi. Sadussa yhdistyvät puhuttelevalla tavalla rasismia käsittelevä tarina ja urkumusiikin rikas sointimaailma.

Perjantaina kirkkoon urkusatua on saapunut kuulemaan Rauman alueen päiväkotiryhmiä. Tilaisuuden aluksi esitellään Pyhän Ristin kirkon urkuja, ja sadun aikana saa käsitystä siitä, miten monipuolinen soitin urut on. Kanttorimme Anna-Maria Togbenou kysyy lapsiryhmältä, montako pilliä uruissa mahtaa olla. Myöhemmin hän kertoo, että noin 2000 kappaletta, joista pienimmät ovat muutaman sentin mittaisia.
- Mitä isompi pilli, sitä matalampi ääni, Anna-Maria kertoo.
Satu on tunnustukseton. Sen teemana on rasismi, ja tuokion lopuksi lasten kanssa keskustellaan yhdessä siihen liittyvistä asioista.
Sadun on kirjoittanut tarinarentoutusohjaaja Anna Virtanen, ja musiikin on suunnitellut ja osittain myös säveltänyt Rauman seurakunnan kanttori Anna-Maria Togbenou. Lavastuksen on suunnitellut kirkkokuorossa laulava Kaisa Saari, jolla on ollut oma nukketeatteri Tiuku Raumalla. Tarinan kertojana toimii kirkkokuorossa laulava Tarja Riekkinen. Nukketeatteria esittävät Kaisa Saari ja Anneli Airola.
Lukijan aloittaessa sadun lapsijoukko hiljenee ja seuraa keskittyneesti Adisan ja Mion tarinaa. Sadussa kerrotaan, miten Adisa on muuttanut naapurustoon jostain kaukaa. Yksi lapsista muistaa isänsä sanat: ”Muualta tulleisiin ei voi luottaa. Heitä kannattaa varoa. Mistä niitä erivärisiä tännekin riittää?” Yhtäkkiä kukaan ei haluakaan leikkiä Adisan kanssa enää. Mio on kuitenkin utelias ja seuraa tätä metsään kuullakseen, mistä Adisa puhuu kertoessaan tuulentyttärien laulusta.
Lapset katsovat ja kuuntelevat tarkasti satua.
Anna-Maria säestää tarinaa urkuparvelta. Toisinaan joku lapsista kurkkaa uteliaana taakseen vilkaistakseen urkuja, kun tarinaan tulee surullinen kohtaus ja urut pauhaavat matalaa musiikkia. Satu esitetään nukketeatterina, jonka lavastukset ja nuket ovat löytyneet Kaisa Saaren varastoista.
- Vain pieniä muutoksia piti tehdä, muun muassa ihon värisävyyn, kertoo Kaisa.
Sadun lopussa Kaisa nuket sylissään lapsiyleisön edessä.
Erilaisia mutta samanarvoisia
Anna-Maria Togbenou kertoo lapsille rasismista ja ennakkoluuloista.
Perjantaiaamuna urkusatuhetken lopuksi Anna-Maria kertoo omasta perheestään, johon kuuluu neljä ihmistä, joilla kaikilla on erivärinen iho. Hän kertoo perheen ajatuksista ja kokemuksista teemaan liittyen.
Rasisminvastaisella viikolla maaliskuun lopussa urkusatu esitetään myös koululaisille. Mion, Adisan ja kuiskaajakuusen tarina kuullaan Pyhän Ristin kirkossa 24.–26.3.
7.3.2025 13.44