Uutiset

Uutislistaukseen

Kia ja Markus Syrjätie sekä kaksi lasta Kia ja Markus Syrjätien perheen lähtö Japaniin on viivästynyt koronavirusepidemian takia. Kuva: Philippe Gueissaz.

Mitä Rauman seurakunnan lähetystyölle kuuluu nyt? 

7.4.2020 14.47

Koronapandemia on rantautunut maailmanlaajuisesti lähes joka kolkkaan, joten onkin selvää, että myös nimikkolähettiemme toiminta maailmalla on muutoksen keskellä.  

Ateenassa pakolaiskeskuksessa työskentelevä Minna Aro on tullut Suomeen, koska Kreikassa ei enää koronatilanteen vuoksi pystynyt työskentelemään. Toukokuussa Minnan oli alun pitäen tarkoitus kiertää Suomen seurakunnissa, ja tulla myös Raumalle, mutta se näyttää nyt peruuntuvan. Hänen paluulippunsa  Kreikkaan on toukokuun lopussa, mutta aika näyttää toteutuuko aikomus.  


Thaimaassa ulkonaliikkumiskielto näytti todennäköiseltä, joten Satu ja Ilkka Koivisto siirsivät lomansa kevääseen ja ovat nyt nauttineet mökkeilystä samalla kun ovat olleet karanteenissa. Jos tilanne sen sallii, he palaavat kentälle kesäkuussa.  


Pia ja Tero Ruotsalan työ Virossa päättyy kesäkuussa. Tällä hetkellä he ovat olleet jo kolmisen viikkoa Viron kodissaan eristyksissä. He toivovat koronatilanteen helpottavan ennen kesäkuuta, jotta voivat hyvästellä läheisiksi tulleet ihmiset. Tuoreita kuulumisia Virosta voi katsoa Facebookista "Ruotsalat toivon tiellä" -haulla, jolla löytyy illan istumista eri teemoilla toivon hengessä.    


Kia ja Markus Syrjätie perheineen valmistautuvat Japaniin lähtöön, mutta seurakuntavierailut ovat koronan vuoksi mutkistuneet kovasti; Raumallakin heistä livenä tavattiin vain Markus, muu perhe videotervehdyksen välityksellä. Suunnitelmana on aloittaa kielikoulu Japanissa syksyllä, jos Luoja suo.  


Etiopiassa todettiin pari viikkoa sitten ensimmäinen koronatartunta. Leila ja Kari Pentikäinen eivät silloin osanneet vielä sanoa, miten se tulee heihin ja heidän työhönsä vaikuttamaan. Lähetysseuran väki on suurelta osin nyt kutsuttu Suomeen. Lähetysseuran toiminnanjohtajan mukaan kaikilla kentillä on tällä hetkellä toiminta- ja liikkumisrajoituksia.      


Parastoo Poortaheri kertoo, että heillä Kyproksella tilanne on hyvin samankaltainen kuin täällä Suomessa: arkielämän toimia on rajoitettu paljon, jotta virustartunnat saataisiin laskuun. Toistaiseksi hän on voinut jatkaa mediatyötä. 


Ranskassa on rajoitettu liikkumista kilometrin säteellä kodista, ja jos ylittää sallitun alueen, voi saada sakot. Marseillen Marhaban-keskus on suljettu tasavallan Presidentin määräyksestä 17.3. alkaen toistaiseksi. Työntekijät Mélanie, Myriam ja Prisca sekä vapaaehtoiset työskentelevät puhelimen ja sähköpostin välityksellä tukien kielikoululaisia ja avuntarvitsijoita. He ovat myös aloittaneet järjestelyjä, että vapaaehtoiset voivat käydä kaupassa riskiryhmäläisille.  


Myös Kenian työalueen lähetit ovat pääosin tulleet Suomeen, ja ovat nyt pääsiäiseen asti karanteenissa Karkun evankelisella opistolla. Keniassa Koulut ovat olleet kiinni jo kolme viikkoa, liikkumista on rajoitettu ja kokoontumisia ei saa järjestää. Iltaisin ja öisin on ulkonaliikkumiskiellot, mikä on aiheuttanut levottomuuksia. Ihmisillä on huoli toimeentulostaan, ja kaikki eivät ymmärrä rajoituksia. Orpokodin toiminta jatkuu normaalisti, mutta kummikirjeitä ei nyt pystytä toimittamaan.  

Lue lisää ajankohtaisia kuulumisia Rauman seurakunnan nimikkoläheteiltä ja nimikkokohteista Rauman seurakunnan verkkosivuilta. 

On hyvä muistaa, että vaikka osa työstä on nyt estynyt, monet kiinteät kulut ovat ennallaan, ja esim. terveydenhuolto on monessa maassa laajalti kirkkojen vastuulla. Lähetystyö tarvitsee kannatusta vähintään yhtä paljon kuin muulloinkin. Kaikkien omien haasteidemme keskellä kannetaan lähetystyötä rukouksin ja mahdollisuuksiemme mukaan myös taloudellisesti!  

Tässä linkkejä ajankohtaisiin keräyksiin:

Kirkon Ulkomaanapu: Auta suojelemaan pakolaisleirien perheitä koronavirukselta

Suomen Lähetysseura: Lahjoita ulkomaantyöhön