Rauman seurakunnan uutiset

Uutislistaukseen

Kirkkoherranvaalin paneelikeskustelu 23.2.2021

Tunnelma Pyhän Ristin kirkossa tiistai-iltana viittä vaille kuusi oli käsinkosketeltavan sähköinen. Alkamassa oli Rauman seurakunnan kirkkoherranvaalin paneelikeskustelu.

Kuvassa alttarin edustalla kirkkoherraehdokkaita hengityssuojainten kanssa.

Kuvassa vasemmalta oikealle Jukka Purhonen, Petri Laitinen, Jussi Ollila, Olavi Saurio ja Valtteri Virta. Kuvasta puuttuu Matti Nikkanen.

Paikan päälle ei voinut yleisö saapua, joten kuoriosan lattiaa koristivat kymmenet metrit johtoa ja muuta livelähetykseen tarvittavaa tavaraa. Paneelikeskustelu lähetettiin livenä seurakunnan YouTube -kanavalle ja Radio Ramonan radioaalloille. Tallenne on katsottavissa kaksi viikkoa seurakunnan YouTube-kanavalla.

Vaalipaneeliin osallistuivat kaikki hakijat:

  • Petri Laitinen, Laitilan seurakunnan kirkkoherra
  • Matti Nikkanen, Baijerin evankelis-luterilaisen kirkon pastori (osallistui etänä Saksasta)
  • Jussi Ollila, Helsingin seurakuntayhtymän johtava sairaalapastori
  • Jukka Purhonen, Rauman seurakunnan kappalainen
  • Olavi Saurio, Rauman seurakunnan kappalainen
  • Valtteri Virta, Kokemäen seurakunnan vs. kirkkoherra

Tilaisuuden juonsivat Länsi-Suomen uutispäällikkö Anu Elo ja Rauman seurakunnan kappalainen Riitta Granroth.

Hengellisyys kaiken perustana

Ensimmäisenä paneelikeskustelussa selvitettiin ehdokkaiden hengellisyyteen liittyviä asioita. Esiin nousseita asioita olivat mm. evankeliumin sanoman tuominen selkeästi esille, rohkaisu ja tuki sekä lähimmäisenrakkaus ja lähetystyö.

Hengelliseen johtajuuteen liittyy myös toisten rohkaiseminen evankeliumin pohjalta, pohti Petri Laitinen.

- Kirkkoherran tehtävä on huolehtia, että kirkollisen sanoman ydin säilyy, kertoi Valtteri Virta.

Omaa hengellistä hyvinvointia jokainen ehdokas huoltaa rukouksella. Raamatun tutkiminen ja messuun osallistuminen koettiin myös tärkeiksi asioiksi omassa hengellisyydessä.

- Pyrin lukemaan hengellistä kirjallisuutta ja rukoileminen on tärkeää. Uskon myös, että muiden kuuntelu on tärkeää, jotta itsellä olisi jakamista, kertoi Jukka Purhonen.

- Jumala huolehtii minun hengellisyyteni hoitamisesta, Matti Nikkanen totesi. Lisäksi esimerkiksi hengellinen musiikki, sakramentit, jumalanpalvelukseen osallistuminen ja rukous ovat tärkeitä asioita.

Työyhteisön hyvinvointi koetaan tärkeäksi teemaksi

Yleisökysymyksiä saapui muutamia ennakkoon. Ensimmäiseksi pureuduttiin vuorovaikutustaitoihin. Olavi Saurio kertoi kohtaavansa ihmisiä aidosti ja huomioiden erilaiset tarpeet. Hänelle tärkeitä ovat kuunteleminen ja ymmärtäminen.

Petri Laitinen kokee olevansa aina tavoitettavissa ja kertoo arvostuksen osoittamisen olevan olennainen osa työyhteisön hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Lisäksi yhteistyö työterveyden kanssa ja kehityskeskustelut ovat hyviä työkaluja. Yhteishengen luominen on kaiken a ja o.

Valtteri Virta korostaa luottamusta, jossa johtajalla tulee olla organisaatiorakenteen tuntemusta. Luottamus väliesimiesten ja kirkkoherran välillä on oltava hyvällä tasolla. Henkilöstö on osallistettava, kun päätetään yhteisistä asioista ja yhteistyö luottamusmiesten kanssa on tärkeää henkilöstöjohtamisessa.

- Kaikki työalat ovat tärkeitä, painottaa Jukka Purhonen. Suomen kirkko on henkisesti hyvin rikas, meillä on monta erilaista työalaa ja kaikki tarvitsemme toisiamme. Hengellinen työ on keskeisin osa-alue, mutta kaikkia työntekijöitä tarvitaan.

Varhaisimmat seurakuntamuistot aiheuttivat hymähdyksiä ja hymyjä

Petri Laitinen: Pyhäkoulussa sai tarroja ja herätysliikkeet olivat myös arjessa mukana.

Jukka Purhonen: Ruoholahden kappelissa käytiin pyhäkoulua ja siellä esitettiin Tiellä ken vaeltaa -laulua aikuisille.

Jussi Ollila: Seurakunnan iltapäiväkerhossa piirsin viisivuotiaan näkemyksellä Sakkeuksen puuhun. Puun alla oli auto, jolla hän oli saapunut. Piirustus on edelleen tallella.

Valtteri Virta: Kastejuhla, jossa kaikki jäivät lukkojen taakse ja oli kutsuttava lukkoseppä, jotta pappi pääsi seuraavaan kastejuhlaan.

Matti Nikkanen: Pikkupoikana Porissa perhekerhossa näytettiin kuvia Afrikasta. Kutkuttava tunne jäi mieleen.

Olavi Saurio: Imatrankosken kirkossa oli tilaisuus, jossa pappi puhui liian hiljaa. ”Pappi puhuu vain kolmosella.” Kotona oli viritin, jossa nelonen oli pikkupojan mielestä sopiva äänentaso.

Mitä vahvuuksia ehdokkailla on? Entä mitä he ajattelevat seurakunnan talouden uudistamisesta?

Kirkkoherraehdokkailta pyydettiin yksi sana, joka kuvastaa tapaa, jolla nuoret saataisiin mukaan seurakunnan toimintaan. Näitä sanoja olivat:

  • yhteisö,
  • innostus,
  • vastuunkanto,
  • aitous,
  • mielekkyys ja
  • jakaminen.

Hakijoiden vahvuuksista keskusteltaessa esiin nousivat

  • pitkäjänteisyys,
  • oikeudenmukaisuus,
  • paikallistuntemus,
  • sitkeys,
  • mahdollistajuus ja
  • luotettavuus.

Yleisökysymysten joukossa tiedusteltiin myös hakijoiden halua vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Jussi Ollila ja Valtteri Virta vastasivat odottavansa kirkolliskokouksen päätöstä asiassa. Matti Nikkanen, Olavi Saurio, Petri Laitinen ja Jukka Purhonen eivät henkilökohtaisesti vihkisi samaa sukupuolta olevia.

Rauman seurakunnan talouden uudistamiseen annettiin ehdokkaille kolme vaihtoehtoa, joista valita mielestään paras. Vaihtoehtoina olivat: verojen korottaminen, toiminnan ja henkilökunnan karsiminen ja kiinteistöjen ja toimitilojen vähentäminen. Kaikki ehdokkaat olivat yksimielisiä ja uudistaisivat taloutta vähentämällä kiinteistöjä ja tehostamalla olemassa olevien toimitilojen käyttöä.

Paneelin lopussa keskityttiin koronavuoteen ja ympäristöön

Keskustelun ohjautuessa koronavuoteen, useat ehdokkaat toivat esille videoneuvotteluiden edistämisen. Petri Laitinen nosti esille myös paikallis-TV:n kautta lähetettävät seurakunnan lähetykset. Sosiaalisen median rooli vuorovaikutuksen välineenä koettiin myös hyväksi kehityssuunnaksi, josta ei haluttaisi luopua. Valtteri Virta totesi, että livelähetykset ovat osaltaan mahdollistaneet mm. jumalanpalvelukseen osallistumisen useammalle seurakuntalaiselle, jotka eivät välttämättä ole vuosiin pystyneet fyysisesti tulemaan paikalle.

Viimeisessä yleisökysymyksessä selvitettiin kirkkoherraehdokkaiden ympäristönäkökulman näkymistä johtamistyössä.

- Seurakunta pitää huolta luomakunnasta, Olavi Saurio tiivisti.

Kierrätys, ympäristödiplomi, retriitit ja maanläheisyys, metsänhoito ja kestävä kehitys nousivat hakijoiden puheenvuoroissa esille. Kaikki hakijat olivat yhtä mieltä siitä, että ympäristöasiat on otettava vakavasti, sillä elämme ilmastonmuutoksen keskellä.

- Seurakunnan on oltava mielipidevaikuttajana ympäristöasioissa, painotti Jussi Ollila.

Miten kirkkoherranvaali etenee?

Kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla eli seurakunnan kirkkovaltuusto äänestää kirkkoherran valinnasta. Välillisessäkin vaalissa on tärkeää, että kirkkoherran vaalin ehdokkaat tulevat tutuiksi seurakuntalaisille. Seurakuntalaiset voivat olla yhteydessä seurakunnan luottamushenkilöihin kirkkoherran valintaan liittyvissä asioissa. 

Rauman kirkkovaltuusto suorittaa kirkkoherran vaalin 15.4.2021. Uusi kirkkoherra aloittaa työt kesäkuussa.

Tutustu valintaprosessiin Kirkkoherranvaalisivulla. 

2021-02-24 15:03:00.0